Imam Ali, a.s., i Ibn Tejmija

Share

Imam Ali, a.s., i Ibn Tejmija

 

Dr. Suhejl Zekkar

Poslanik, s.a.v.a., je rekao Imamu Aliju: „Nema niko ko te voli a da nije vjernik niti ima iko da te mrzi a da nije licemjer.”

Bože, učini nas onima koji vole (Imama Alija) i vjernicima.

Kada pogledam stav Ibn Tejmije i drugih prema Imamu Aliju, zbilja se začudim. Sjećam se kad sam, davno prije, pisao tekstove za radijske emisije o Ibn Tejmiji i bio oduševljen njime, mislio sam da je on „revolucionaran čovjek“. Međutim, kasnije, kad sam iz historije obrađivao memlučki period, sukobe s krstašima i Mongolima, fetve Ibn Tejmije i dešavanja u kojima je istrijebljen ogroman broj muslimana te njegove postupke i njegovo miješanje pojmova, zbilja sam u svemu tome prepoznao pravi primjer za riječi „niti ima iko da te mrzi a da nije licemjer“!

Kako neko može izdati fetvu da se prolijeva krv muslimana samo zato što ti muslimani, po njemu, pripadaju drugom mezhebu, a otvoriti dijalog s krstaškim kraljem na Kipru i pozvati ga na razgovor?! A taj krstaški kralj je unuk kralja koji je napao Aleksandriju i uništio je 1365. god., a tragovi uništenja ostali su sve do 19. stoljeća u Aleksandriji. Pored toga, sljedbenici ovog kralja stalno su napadali na sjeverne obale Šama i Egipta. I uprkos tome, Ibn Tejmija ga poziva na dijalog. To je isto kao što nas danas Amerika i Izrael pozivaju na dijalog. Apsolutno nema razlike.

Problem koji sad stoji pred nama jeste to da stavovi onih koji su odgojeni u školi Ibn Tejmije vladaju velikim dijelom islamskog društva. Kad pročitam fetvu jednog od najvećih profesora Univerziteta Ibn Sauda, koji zahtijeva da žene ne obavljaju hadž i tavaf oko časne Ka'be s muškarcima i predlaže da se časni Harem sruši i da se izgradi novi od 10 spratova, pa da se žene odvoje od muškarca u tavafu oko Ka'be, uviđam da je ovo shvatanje sada pogubno za islam i muslimane. Ono predstavlja veliku zapreku i obilježje je sramote koju svi neprijatelji koriste protiv nas. Ovo shvatanje je odgoj Ibn Tejmije.

Ustvari, kada se čovjek bavi historijskim činjenicama, iz nekih od historijskih izvora u vezi s Imamom Alijem, a.s., može saznati da je on prvi koji je povjerovao u Poslanika, da je pisar Objave, i to od samog početka do posljednje Objave, da je bio najučeniji čovjek o islamu, o siri Poslanika, s.a.v.a., i o njegovom karakteru. Ustvari, on i Poslanik, s.a.v.a., su iz istog korijena. On je otac dvojice Poslanikovih sibta. Poslanikova, s.a.v.a., muška djeca nisu ostala živa, osim preko dvojice njegovih unuka od Imama Alija i Fatime Zehre, s.a. On je junak islama na Bedru, Uhudu, Hendeku, a u vrijeme Tebuka njemu je bila povjerena Medina. On je heroj protiv Jevreja na Hajberu. A sad nam se ne dozvoljava da govorimo o junaštvima Imama Alija i o Poslanikovom džihadu protiv Jevreja zato što su sljedbenici Ibn Tejmije sklopili savezništvo s cionistima i nahuškavaju njih i njihove saveznike protiv Islamskog otpora u Libanu i u drugim mjestima. Poznata su svjedočenja i dokumenti o tome i svi znamo za to.

Imam Ali je čovjek posredstvom koga je Allah uputio stanovnike Jemena. On je čovjek kome je povjereno oslobađanje Mekke i rješavanje problema koji je napravila „Božija sablja“, Halid ibn Velid. On je posljednji čovjek s kojim je Poslanik pričao prije odlaska Uzvišenom Gospodaru. On je jedini kome je ispravno i pravilno data opća prisega za hilafet u džamiji kroz cijelu historiju. On je taj koji se suprotstavio velikoj smutnji.

On je taj koji se suočio s pitanjima vezanim za rat protiv muslimana.

Istražimo, evo, sve ličnosti nakon Poslanika, s.a.v.a.! Ne možemo naći nijednog predvodnika koji je i pjesnik, osim njega, nijednog predvodnika koji je izvrstan govornik, osim njega, nijednog predvodnika koji je učenjak fikha, osim njega, nijednog predvodnika koji je sudija, osim njega, nijednog predvodnika koji je vojskovođa i koji ne poznaje ništa drugo osim napretka, osim njega, nijednog predvodnika kojem su od Boga dati i urođeni mudrost i logika. U njemu su skromnost, bogobojaznost i sustezanje od dunjaluka i, dozvolite mi da iskoristim moderan termin, apsolutna „transparentnost“ i čistota kojima nema premca! On je idealan otac za sinove i kćerke. On je muž Zehre koja je najsličnija Hatidži, s.a. A kada razmatramo životopise svih žena kroz historiju, nalazimo samo jednu jedinu Hatidžu i jednu jedinu Fatimu! Potražimo za nekog drugog poslije Poslanika, s.a.v.a., da posjeduje sve ove odlike. Nemoguće ih je naći.

Naš stav prema Imamu Aliju, a.s., preuzet je iz časnog Kur'ana, Poslanikovih hadisa i historijskih činjenica. Ako protiv njega svjedoči Ibn Tejmija ili neko drugi, uvijek se može obratiti ogromnom broju hadisa koje je zabilježio Ibn ‘Asakir, koji je stručnjak hadisa i iz šafi'ijskog mezheba. U ovim hadisima stoji: „Doista, moj prijatelj, pomoćnik i moj namjesnik u mojoj porodici i najbolji kojeg ostavljam iza sebe, koji ispunjava moja obećanja i plaća moj dug je Ali ibn Ebu Talib.“ „Kome god sam ja zaštitnik, pa i Ali mu je zaštitnik!“ „ Svako ko vrijeđa Alija, vrijeđa mene, a ko vrijeđa mene, vrijeđa Allaha!”

Šta hoćemo više od ovog?! Prema tome, pitanje pisanja i istraživanja sire i života Zapovjednika vjernika neće prestati. Naravno, mora biti i protivnika Imama Alija, ali na njih nećemo obraćati pažnju. On je najuzvišeni primjer koji je u prošlosti uspio ujediniti muslimane oko sebe i radi to i danas i čak se njegov utjecaj proteže na cijelo čovječanstvo – podsjećam vas i na to da je veliki broj kršćanskih i drugih pisaca pisao knjige o njemu. On je vođa bogobojaznih.

[norebro_video layout=”boxed_shape” button_layout=”filled” title=”SWJuJTIwVGVqbWlqYSUyMGklMjBJbWFtJTIwQWxpJTIwJTI4ZHIuJTIwU3VoZWpsJTIwWmVra2FyJTI5JTIwJTdDJTIwJUQ4JUE3JUQ4JUE4JUQ5JTg2JTIwJUQ4JUFBJUQ5JThBJUQ5JTg1JUQ5JThBJUQ4JUE5JTIwJUQ5JTg4JUQ4JUE3JUQ5JTg0JUQ4JUE3JUQ5JTg1JUQ4JUE3JUQ5JTg1JTIwJUQ4JUI5JUQ5JTg0JUQ5JThBJUQ4JThDJTIwJUQ4JUI5JUQ5JTg0JUQ5JThBJUQ5JTg3JTIwJUQ4JUE3JUQ5JTg0JUQ4JUIzJUQ5JTg0JUQ4JUE3JUQ5JTg1” link=”https://www.youtube.com/watch?v=a5RV4OTr71M” title_typo=”font_size~16||weight~inherit”]
  • 27 Marta, 2019