Imam Musa ibn Džafer, a.s., u raznim zatvorima

Autor: Murteza Mutahari
Izvor: Sejri dar sireje Eimmeje athar, str. 152.
Share

Imam Musa ibn Džafer, a.s., u raznim zatvorima

Nije bio samo u jednom, već u brojnim zatvorima. Prebacivali su ga iz jednog u drugi. Tajna je bila u tome da u koji god zatvor da su Imama odveli, čuvar zatvora bi postao njegov sljedbenik.

Prvo je odveden u zatvor Basre. Upravnik Basre bio je Isa ibn Džafer ibn Ebi Džafer Mensur, dakle unuk Mensura Davanikija. Predali su mu Imama, a on je bio čovjek od provoda, vina, plesa. Po riječima jednog od njegovih ljudi ovog čovjeka od ibadeta i pobožnjaka doveli su na mjesto gdje je čuo stvari koje u životu čuo nije.

Sedmog Zi-l-hidžeta 178. godine po Hidžri, Imama odvode u zatvor Basre, a pošto je ubrzo slijedio kurban-bajram i dani radosti, Imama su odveli u lošem (duhovnom) stanju.

Imam je dakle bio u zatvoru, malo po malo, ovaj Isa ibn Džafer ga je zavolio i postao njegov sljedbenik. Halifa je u početku mislio da je Isa ibn Džafer još uvijek isti onaj buntovni čovjek koji samo želi stići do hilafeta, dakle u glavu mu udarilo dunjalučarstvo. Međutim vidio je da to nije tako, već je on stvarno postao produhovljen, i ukoliko govori o hilafetu to je sa duhovne perspektive a ne zbog toga što je dunjalučar. Nakon toga situacija se promjenila. Isa je naredio da se Imamu da veoma dobra soba u kojoj je zvanično ugostio Imama. Harun mu je tajnim kanalima poslao poruku da se mane tog posla i da se riješi zatvorenika. On mu je odgovorio da to neće uraditi. Na koncu on piše halifi da naredi da se Imam prebaci iz njegovog zatvora ili će ga on osloboditi jer ne može takvog čovjeka držati u svome zatvoru. Pošto je on bio halifin amidžić i Mensurov unuk, to mu je i prošlo.

Imama odvode u Bagdad i predaju ga Fadl ibn Rebi'u. Fadl je sin čuvenog Rebi'a Hadžiba. Harun je Imama predao njemu. I on nakon nekog vremena zavoli Imama, zbog toga je Imamu obezbjedio bolje uvjete. Špijuni su obavjestili Haruna da Musa ibn Džafer uživa u Fadlovom zatvoru, on i nije zatvorenik, već je gost. Harun uzima Imama i predaje ga Fadl ibn Jahjau Bermekiju. I ovaj Fadl nakon nekog vremena sa Imamom postupa tako da je to razljutilo Haruna. Zato šalje špijune. Oni odlaze i posmatraju stanje, uvidjeli su da je to istina. Opet uzima Imama i bio je veoma ljut na Fadla ibn Jahjaa. Kasnije njegov otac, Jahja Barmeki, iranski vezir, daleko mu kuća od naše, da mu sin ne bi izgubio ugled u očima Haruna, zato što nije izvršio Harunovo naređenje, na jednom skupu, iznenada prilazi Harunu s leđa i govori mu na uho: “Ukoliko je moj sin podbacio, ja ću uraditi šta god vi želite, sin se pokajao, sin je ovo, sin je ono.” Kasnije on dolazi u Bagdad, uzima Imama od svog sina i predaje ga drugom čuvaru zatvora po imenu Sindi ibn Šahik, za kojeg kažu da uopće nije bio musliman. U njegovom zatvoru Imamu je bilo veoma teško, na tom mjestu Imam nije vidio nikakve olakšice.

 

  • 25 Marta, 2019