Share

Kućni poslovi

Hazreti Ali je uglavnom bio na usluzi Poslaniku braneći islam i muslimane. Bio je zapovjednik vojske i muslimani su ga trebali. Pored toga, kad god je imao priliku da ode do kuće, on se trudio da pomaže svojoj dragoj supruzi i u kućnim poslovima. Čak bi i Poslanik, kad god bi imao priliku, nastojao da pomogne svojoj kćerki, koja je u odsustvu svog muža preuzimala na sebe teret svih kućnih poslova.

Kad bi bio kod kuće, hazreti Ali bi crpio vodu iz bunara kako bi njegova supruga mogla mijesiti tijesto. Donosio bi granje iz pustinje da bi Fatima mogla ložiti vatru za pripremu hrane. Ako bi pronašla malo vremena, slagala bi odjeću i uređivala kuću. Nikad nije bila besposlena, a u svakoj situaciji se prisjećala Allaha i veličala Ga. Fatima je sve teškoće lahko podnosila i bila je cijelim svojim bićem zadovoljna.

Jednog dana Poslanik je otišao do svoje kćerke i zeta. Zatekao ih je kako melju žito. Fatima je toliko mljela ručnim mlinom da su joj se po rukama pojavile rane, a njena odjeća, prašnjava i čađava, pokazivala je da je i ložila i održavala vatru. Poslanik ih je pogledao pogledom punim pohvale i upitao: “Ko je umorniji od vas dvoje?”, a Ali je odgovorio: “Allahov Poslaniče, Fatima je.” Poslanik je onda Fatimi rukom pokazao da se skloni i rekao: “Ustani kćeri.” Onda je brzo sjeo na njeno mjesto i s posebnim zadovoljstvom nastavio s Alijem mljeti pšenicu.

قَالَتْ فَاطِمَةُ الزَّهْرَاء عَلَيْهَا السَّلاَمُ: جَعَلَ اللهُ … الْجِهَادَ عِزّاً لِلإِسْلاَمِ

Hazreti Fatima je rekla: “Allah je učinio (…) da džihad bude ponos za islam.”[i]

[i] Biharul-envar, sv. 6, str. 107.

  • 23 Februara, 2019