Share

Džennetska odjeća

Jednom se pripremala neka veličanstvena svadba. Medinski jevreji su s nestrpljenjem brojali dane do ovog velikog događaja, jer je mlada bila kćerka jedne od njihovih poznatih osoba. Više nego ikad žene su se pripremale nabavljajući skupocjeni nakit.

Jevreji, koji su uvijek zlostavljali, mučili i ponižavali muslimane, bili su skovali plan kako će poniziti Poslanikovu kćerku. Nekoliko ih je otišlo do Poslanika i jedan je počeo slatkorječivo govoriti: “I mi imamo komšijsko pravo. Molimo te da svoju kćerku Fatimu pošalješ na našu svadbu kako bismo svadbu ukrasili njenim prisustvom.” Puno su navaljivali, sve dok im Poslanik nije rekao: “Ona je Alijeva supruga i treba dobiti njegovo dopuštenje.” Jevreji su ga potom zamolili da on zamoli Alija da dopusti Fatimi.

Na dan svadbe žene su s nestrpljenjem iščekivale da dođe kćerka Allahovog Poslanika. One su znale da Fatima nema prikladnu odjeću za svečanosti. Zamišljale su kako će doći u staroj, pohabanoj odjeći i kako će joj one tada prkositi svojim ukrasima i ismijati je. Sporo im je vrijeme teklo dok Fatima nije ušla među njih: lijepa, dostojanstvena, blistava, s nakitom kojem nisu vidjele sličnog. Boja njene odjeće je plijenila poglede. Fatimina veličanstvena i predivna pojava nije bila ovozemaljska.

Svi su se pitali odakle Fatimi ovakva odjeća. Koji je to spretni tkalac istkao ovakvo platno i koji je vješti krojač tako sašio. Zato su je upitale: “Fatima, dušo, gdje si nabavila tu odjeću?” A nešto ranije Džebrail, cijenjeni Allahov melek, po Njegovoj zapovijedi je donio odjeću i nakit iz Dženneta za Poslanikovu kćer. Oni koji su shvatili o čemu se radi odmah su primili islam i uspomena na taj dan je zauvijek ostala u njihovim sjećanjima.

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّی اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ: فَاطِمَةُ بَضْعَةٌ مِنِّي مَنْ آذَاهَا فَقَدْ آذَانِي

Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.a.: “Fatima je dio mene. Ko njoj naudi, i meni je naudio.“[i]

[i] Biharul-envar, sv. 27, str. 62.

  • 23 Februara, 2019