Share

Božija zapovijed

Jednog dana je hazreti Ali došao Poslaniku u posjetu. Međutim, njegovo lice nije pokazivalo uobičajeni mir. Izgledao je kao da se nečega stidio. Skupio je snagu i rekao je razlog zbog kojeg je došao, a to je bilo da isprosi Fatimu. Do tog dana mnogi prvaci i ugledni Arapi su dolazili da prose Fatimu, ali bi svakome Poslanik ovako odgovarao: “Fatimina udaja zavisi od Allahove zapovijedi.” Tako i sada, gledajući u sina svog dragog amidže, koji se bio malo zarumenio od stida, Poslanik mu je blago rekao: “Prije tebe su dolazili mnogi prosci i o svakom od njih sam razgovarao s Fatimom. Pa ti sačekaj dok se ja vratim.” Poslanik je onda otišao do Fatime i rekao joj da je i Ali prosi. Čuvši očeve riječi Fatima nije ništa odgovorila i od stida nije podigla glavu. Poslanik je shvatio da se ona slaže i zato se vratio i rekao Aliju: “Allah je najveći. Njena šutnja je znak pristanka.”

Poslanik se mnogo obradovao ovoj budućoj svadbi, kojom je bio zadovoljan i Uzvišeni Allah.

Nakon toga Allahov Poslanik je otkrio hazreti Aliju: “Prije tvog dolaska melek mi je donio vijest: ‘Allah je zapovijedio da udaš Fatimu za Alija’” pa ga je upitao: “Šta imaš da ponudiš za vjenčani dar (mehr)?” Ali mu je odgovorio: “Jedan štit, mač i kamilu” jer je od imetka ovog svijeta posjedovao samo to. Mač mu je služio za borbu na Allahovom putu, kamila za izvlačenje iz bunara vode za zalijevanje, a štit je bio jedino bez čega je mogao. Zbog toga je Poslanik tražio od Alija da proda štit i da se pripremi za svadbu. Radostan, Ali je izašao iz Poslanikove kuće kako bi prodao štit i dobijenim novcem pribavio neophodne stvari za svadbu.

قَالَتْ فَاطِمَةُ الزَّهْرَاء عَلَيْهَا السَّلاَمُ: يَا رَسُولُ اللهِ! إِنَّ بَنَاتَ النَّاسِ يَتَزَوَّجْنَ بِالدَّرَاهِمِ. فَمَا الْفَرْقُ بَيْنِي وَ بَيْنَهُنَّ أَسْأَلُكَ أَنْ تَرُدَّهَا وَ تَدْعُو اللهَ أَنْ يَجْعَلَ مَهْرِيَ الشَّفَاعَةَ فِي عُصَاةِ أُمَّتِكَ.

Hazreti Fatima je rekla Poslaniku: “O Allahov Poslaniče! Zaista se djevojke udaju za dirheme. Pa kakva je razlika između mene i njih? Od tebe tražim da dirheme ne budu moj vjenčani dar, nego da od Allaha zatražiš da moj vjenčani dar bude zauzimanje za grješnike tvoga ummeta.” (Gajetul-meram, str. 569)

  • 23 Februara, 2019