Kurbanski bajram

Share

Noć uoči Kurban bajram

To je časna noć i jedna od četiri noći čije je oživljavanje ibadetom mustehab, u njoj se otvaraju nebeske kapije. Preporučeno je u ovoj noći proučiti zijaret Imama Husejna, mir s njim, kao i kratku dovu koja se uči uoči petka:

يَا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَى الْبَريِّةِ، يَا بَاسِطَ الْيَدَيْنِ بِالْعَطِيَّةِ، يَا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِيَّةِ، صَلِّ عَلَىٰ مُحَمِّدٍ وَآلِهِ خَيْرِ الْوَرَىٰ سَجِيَّةً، وَاغْفِرْ لَنَا، يَا ذَا الْعُلَىٰ، فِي هٰذِهِ الْعَشِيَّةِ

„O Ti, čije su dobrote prema svim stvorenjima neprestane. O Ti, Darivatelju, ruku sveobuhvatnih, o Ti, Vlasniče dobročinstava uzvišenih, blagoslovi Muhammeda i porodicu njegovu, koji su najboljih ćudi, oprosti nam, o Svevišnji, u ovoj noći.“

Djela dana bajrama

 

To je dan Kurban bajram, vrlo časan dan. Preporučeno je da se u njemu obavi više djela:

Prvo, gusul; jako je preporučeno da se obavi, a neki ga čak smatraju obaveznim.

Drugo, klanjati bajram namaz. Mustehab je odgoditi jelo za poslije namaza, isto tako je mustehab da jelo počinje kurbanskim mesom.

Treće, prije namaza i poslije njega učenje prenesenih dova, koje su spomenute u El-Ikbalu, a možda je najbolja dova u ovom danu 48. dova iz Es-Sahifetu-s-sedždžadije, kao i 46. dova.

Četvrto, učenje dove Nudbe.

Peto, klanje kurbana; to je jako preporučeno.

Šesto, učenje ovog tekbira nakon 15 farz namaza koji počinju s podne namazom na dan Bajrama, a posljednji će biti sabah namaz trinaestog zul-hidždžea. To je za one koji su na Mini. A oni koji su u ostalim gradovima uče tekbire poslije deset farz namaza, a počinje se učiti od podne namaza prvog dana pa do sabah namaza dvanaestog zul-hidždže. Ovaj tekbir po vjerodostojnoj predaji u El-Kafi ovako glasi:

اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، لَا إِلَـٰهَ إِلَّا اللهُ، وَاللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، وَللهِ الْحَمْدُ، اللهُ أَكْبَرُ عَلَى مَا هَدَانَا، اللهُ أَكْبَرُ عَلَى مَا رَزَقَنَا مِنْ بَهِيمَةِ الْأَنْعَامِ، وَالْحَمْدُ للهِ عَلَى مَا أَبْلَانَا

”Allah je najveći! Allah je najveći! Nema boga osim Allaha. I Allah je najveći. Allah je najveći. Allah je najveći. Njemu pripada hvala. Allah je najveći što nas je uputio. Allah je najveći što nas je opskrbio četveronožnom stokom. I hvala pripada Allahu što nas je blagodario.”
Mustehab je ponoviti ovo više puta te to učiti i poslije nafile namaza.
  • 12 Februara, 2019