Namaz za udovoljenja potreba

Share

Namaz Džafera Tajjara, r.a.

 

Ovaj namaz zove se i namaz tesbih i namaz hibv (poklon) i to je vrlo pouzdano mustehab djelo poznato kod svih muslimana. Predaje o ovom namazu su mutevatir. Ebu Besir je prenio od Imama Sadika, mir s njim, da je Božiji Poslanik, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, upitao Džafera: “Hoćeš li da ti nešto dadnem, poklonim, da te darujem nečim?” i Džafer je odgovorio potvrdno. Imam Sadik, mir s njim, dalje priča: “Ljudi su pomislili da će mu dati zlato ili srebro pa su željno iščekivali, a Poslanik mu je rekao: ‘Dat ću ti nešto što ako svakog dana budeš činio, to će ti biti bolje od Svijeta ovoga i svega što je na njemu. Ako taj namaz budeš činio svakog drugog dana, Allah će ti oprostiti grijehe između ta dva namaza. Koliko god ga često budeš klanjao, ili svakog petka, ili svakog mjeseca, ili svake godine, Allah će ti oprostiti grijehe između ta dva namaza.’” U drugoj predaji stoji: “…‘Hoćeš li da ti nešto dam, poklonim, da te darujem nečim? Hoćeš li da te naučim namazu koji ako budeš klanjao, bit će ti oprošteno, taman da si pobjegao iz džihada i da prtiš grijehe kojih ima koliko zrna pijeska na ‘Alidži (pješčani brežuljci u Arabiji) i pjene na moru?’ Odgovorio je: ‘Naravno, Božiji Poslaniče!’…”

To je, po svemu sudeći, bilo na dan kada se Džafer vratio s puta, a Poslanik, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, primio radosnu vijest o osvajanju Hajbera i zato je rekao: “Tako mi Allaha, ne znam kojem od dva događaja da se više radujem, da li dolasku Džafera ili osvajanju Hajbera?” Ubrzo je stigao Džafer, pa je Poslanik skočio sa svog mjesta, zagrlio ga i poljubio između očiju, a potom rekao: “Hoćeš li …”

Ovaj namaz ima četiri rekata s dva selama, na svakom se rekatu uči Fatiha i jedna sura, a zatim se petnaest puta prouči:

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ للهِ وَلَا إِلَـٰهَ إِلَّا اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ

Slavljen je neka Allah, i hvala pripada Allahu, i nema boga osim Allaha, i Allah je najveći.
Isti tesbih se uči deset puta na ruku'u, deset puta nakon podizanja glave s ruku'a, deset puta na prvoj sedždi, deset puta na prvom sjedenju poslije sedžde, deset puta na drugoj sedždi i deset puta na drugom sjedenju poslije druge sedžde. Tako se na svakom rekatu ovaj tesbih uči sedamdeset i pet puta, što ukupno iznosi tri stotine puta.

Ovaj je namaz dozvoljeno obavljati danju ili noću, kako u domu tako i na putovanju, a najbolje je vrijeme petkom od izlaska sunca pa do prije podneva. Posebno se preporučuje u noći polovine mjeseca ša'bana.

Nisu striktno određene sure koje se uče poslije Fatihe na svakom rekatu, ali je najbolje da se uči sura Ez-Zilzal na prvom, El-‘Adijat na drugom, En-Nasr na trećem i El-Ihlas na četvrtom rekatu.

Mustehab je da se na drugoj sedždi od četvrtog rekata poslije tesbiha prouči:

يَا مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَالْوَقَارَ، يَا مَنْ تَعَطَّفَ بِالْمَجْدِ وَتَكَرَّمَ بِهِ، يَا مَنْ لَا يَنْبَغِي التَّسْبِيحُ إِلَّا لَهُ، يَا مَنْ أَحْصَى كُلَّ شَيْءٍ عِلْمُهُ، يَا ذَا النِّعْمَةِ وَالطَّوْلِ، يَا ذَا الْمَنِّ وَالْفَضْلِ، يَا ذَا الْقُدْرَةِ وَالْكَرَمِ، أَسْأَلُكَ بِمَعَاقِدِ الْعِزِّ مِنْ عَرْشِكَ، وَبِمُنْتَهَى الرَّحْمَةِ مِنْ كِتَابِكَ، وَبِاسْمِكَ الْأَعْظَمِ الْأَعْلَى، وَبِكَلِمَاتِكَ التَّامَّاتِ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَأَنْ تَفْعَلَ بِي كَذَا وَكَذَا

“O Ti Koji si se moći i dostojanstvenošću odjenuo! O Ti Koji si se slave plaštom ogrnuo i njime plemenitost pokazao! O Ti koji Jedini si Kojem slavljenje priliči! O Ti Čije znanje sve obuhvati! O Vlasniče darova i blagodati! O Vlasniče dobra i izobilja! O Vlasniče moći i darežljivosti! Ištem od Tebe čvorištima moći Prijestolja Tvoga, vrhuncem milosti Knjige Tvoje, imenom Tvojim najvećim i najuzvišenijim i riječima Tvojim potpunim da blagosloviš Muhammeda i porodicu Muhammedovu i da činiš sa mnom …” (spomenuti potrebu i želju)
Šejh Tusi i Sejjid zabilježili su od Mufaddala ibn Omera da je rekao: “Vidio sam Imama Sadika, mir s njim, da je obavio namaz Džafera ibn Ebu Taliba, mir s njim, pa podigao ruke i učio:

يَا رَبِّ، يَا رَبِّ… (dok je imao daha)

يَا رَبِّاهُ، يَا رَبِّاهُ… (dok je imao daha)

رَبِّ، رَبِّ… (dok je imao daha)

يَا اللهُ، يَا اللهُ… (dok je imao daha)

يَا حَيُّ، يَا حَيُّ… (dok je imao daha)

يَا رَحِيمُ، يَا رَحِيمُ… (dok je imao daha)

يَا رَحْمَنُ، يَا رَحْمَنُ… (sedam puta)

يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ، يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ… (sedam puta)

Zatim je proučio:

اللَّـٰهُمَّ إِنِّي أَفْتَتِحُ القَوْلَ بِحَمْدِكَ، وَأَنْطِقُ بِالثَّناءِ عَلَيْكَ، وَأُمَجِّدُكَ وَلَا غايَةَ لِمَدْحِكَ، وَأُثْنِي عَلَيْكَ وَمَنْ يَبْلُغُ غَايَةَ ثَنَائِكَ وَأَمَدَ مَجْدِكَ، وَأَنَّى لِخَلِيقَتِكَ كُنْهُ مَعْرِفَةِ مَجْدِكَ، وَأَيَّ زَمَنٍ لَمْ تَكُنْ مَمْدُوحًا بِفَضْلِكَ مَوْصُوفًا بِمَجْدِكَ عَوَّادًا عَلى الْمُذْنِبِينَ بِحِلْمِكَ، تَخَلَّفَ سُكَّانُ أَرْضِكَ عَنْ طَاعَتِكَ فَكُنْتَ عَلَيْهِمْ عَطُوفًا بِجُودِكَ، جَوَّادًا بِفَضْلِكَ، عَوَّادًا بِكَرَمِكَ، يَا لَا إِلَـٰهَ إِلَّا أَنْتَ، الْمَنَّانُ، ذُو الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ

‘Bože, hvaleći Tebe govor počinjem, pohvalom Tvojom progovaram i Tebe slavim, a nema kraja hvaljenju Tebe. I hvalim Tebe, a ko bi stigao do vrhunca pohvale Tvoje i domena slave Tvoje? Otkud stvorenju Tvom zbilja spoznaje slave Tvoje? I kada to Ti nisi bio hvaljen dobrotom Svojom, pohvaljen slavom Svojom, grešnicima se stalno vraćajući blagošću Svojom? Stanovnici Zemlje Tvoje zaostali su u pokornosti Tebi, ali si Ti ipak bio Blagonaklon prema njima darežljivošću Svojom, vraćajući im se plemenitošću Svojom. O Ti osim Kojeg božanstva nema, o Dobrostivi, Vlasniče uzvišenosti i plemenitosti!’
I meni je rekao: ‘Mufaddale, kad imaš neku važnu potrebu, obavi ovaj namaz, uči ovu dovu i moli za svoju potrebu, pa će ti Allah potrebu ispuniti, ako Bog da.’”

Ja (šejh Komi) velim: Šejh Tusi je za ispunjenje potrebe prenio od Imama Sadika, mir s njim, da je rekao: “Zaposti srijedu, četvrtak i petak. Kada bude predvečer u četvrtak, deseterici siromaha dodijeli po jedan mudd hrane. U petak obavi gusul pa izađi negdje na otvoreno i klanjaj Džaferov namaz, otkrij svoja koljena, priljubi ih na zemlju i prouči:

يَا مَنْ أَظْهَرَ الْجَمِيلَ وَسَتَرَ الْقَبِيحَ، يَا مَنْ لَمْ يُؤَاخِذْ بِالْجَرِيرَةِ، وَلَمْ يَهْتِكِ السِّتْرَ، يَا عَظِيمَ الْعَفْوِ، يَا حَسَنَ التَّجَاوُزِ، وَيَا وَاسِعَ الْمَغْفِرَةِ، يَا بَاسِطَ الْيَدَيْنِ بِالرَّحْمَةِ، يَا صَاحِبَ كُلِّ نَجْوَى، وَمُنْتَهَى كُلِّ شَكْوَى، يَا مُقِيلَ الْعَثَرَاتِ، يَا كَرِيمَ الصَّفْحِ، يَا عَظِيمَ الْمَنِّ، يَا مُبْتَدِئًا بِالنِّعَمِ قَبْلَ اسْتِحْقَاقِهَا، يَا رَبَّاهُ، يَا رَبَّاهُ، يَا رَبَّاهُ (deset puta)، يَا اللهُ، يَا اللهُ، يَا اللهُ (deset puta)، يَا سَيِّدَاهُ، يَا سَيِّدَاهُ (deset puta)، يَا مَوْلَايَاهُ، يَا مَوْلَايَاهُ (deset puta)، يَا رَجَاءَاهُ (deset puta)، يَا غِيَاثَاهُ (deset puta)، يَا غَايَةَ رَغْبَتَاهُ (deset puta)، يَا رَحْمنُ (deset puta)، يَا رَحِيمُ (deset puta)، يَا مُعْطِيَ الْخَيْرَاتِ (deset puta)، صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، كَثِيرًا طَيِّبًا، كَأَفْضَلِ مَا صَلَّيْتَ عَلَى أَحَدٍ مِنْ خَلْقِكَ (deset puta).

‘O Ti Koji lijepo objelodani, a ružno sakri! O Ti Koji za prijestup ne kazni i zastor stide ne otkri! O Ti Čije je pomilovanje veliko! O Ti Čiji je prelazak preko grijeha lijep! I o Ti Čiji je oprost prostran! O Ti Čije su ruke milošću raširene! O Druže šapata svakog, i žalbe svake Odredište krajnje! O Ti Koji posrtaje previdi! O Ti Čije je plemenito praštanje! O Ti Čije je veličanstveno dobročinstvo! O Ti Koji započinješ blagodatima prije zasluga za njih! O Gospodaru! O Gospodaru! O Gospodaru! (deset puta) O Allahu! O Allahu! O Allahu! (deset puta) O Gospodine! O Gospodine! O Gospodine! (deset puta) O Zaštitniče moj! O Zaštitniče moj! O Zaštitniče moj! (deset puta) O Nado moja! (deset puta) O Pomagaču! (deset puta) O Cilju žudnje moje! (deset puta) O Svemilosni! (deset puta) O Milostivi! (deset puta) O Davaoče dobra! (deset puta) blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu, mnogim, čistim blagoslovima, najboljim čime si blagoslovio ikog od stvorenja Svojih. (deset puta)’ i tražiti svoje potrebe.’”

Namaz kao poklon Poslaniku, s.a.v.a.

 

Preneseni su različiti načini za ovaj namaz, a jedan od njih, u čiju su se djelotvornost mnogi, kako se prenosi, uvjerili, jest onaj koji je prenio Zijad El-Kandi od Abdurrahima El-Kasira, koji je od Imama Sadika, mir s njim, prenio sljedeće: “Kada te zadesi neka teška nedaća, traži pomoć od Božijeg Poslanika, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, te obavi dva rekata namaza i pokloni ih Božijem Poslaniku.” Abdurrahim ga je upitao kako će obaviti namaz pa mu je pojasnio: “Obavi gusul i klanjaj dva rekata namaza koje započneš kao farz namaz, i tešehhud učiš kao u farz namazu pa, kada završiš s tešehhudom i selamom, kažeš:

 اللَّـٰهُمَّ أَنْتَ السَّلَامُ، وَمِنْكَ السَّلَامُ، وَإِلَيْكَ يَرْجِعُ السَّلَامُ، اللَّـٰهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَبَلِّغْ رُوحَ مُحَمَّدٍ مِنِّي السَّلَامَ، وَبَلِّغْ أَرْوَاحَ الْأَئِمَّةَ الصَّالِحِينَ سَلَامِي، وَارْدُدْ عَلَيَّ مِنْهُمُ السَّلَامَ، وَالسَّلَامُ عَلَيْهِمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ، اللَّـٰهُمَّ إِنَّ هَاتَيْنِ الرَّكْعَتَيْنِ هَدِيَّةٌ مِنِّي إِلَى رَسُولِ اللهِ، فَأَثِبْنِي عَلَيْهِمَا مَا أَمَّلْتُ وَرَجَوْتُ فِيكَ وَفِي رَسُولِكَ، يَا وَلِيَّ الْمُؤْمِنِينَ

‘Bože, Ti si mir, od Tebe je mir i Tebi se mir vraća. Bože, blagoslovi Muhammeda i porodicu njegovu, i prenesi duši Muhammeda od mene pozdrav, i prenesi dušama dobrostivih imama moj pozdrav, i uzvrati meni od njih pozdrav. Neka je mir, Božija milost i Njegov blagoslov na njih. Bože, ova dva rekata su poklon od mene Božijem Poslaniku, pa nagradi me za njih onim što sam očekivao i nadao se od Tebe i Poslanika Tvog, o Zaštitniče vjernika!’
Potom se spusti na sedždu pa četrdeset puta ponovi:

يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ، يَا حَيًّا لَا يَمُوتُ، يَا حَيُّ لَا إِلَـٰهَ إِلَّا أَنْتَ، يَا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ، يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

‘O Živi, o Samoopstojeći, o Živi Koji umrijeti neće, o Živi, nema boga osim Tebe, o Vlasniče uzvišenosti i darežljivosti, o Najmilostiviji od milostivih!’
Zatim se desna strana lica stavi na zemlju i četrdeset puta ponoviti isti zikr, potom lijeva strana ponavljajući četrdeset puta isti zikr. Podigne se sa sedžde pa pruže ruke i uči zikr isti broj puta, potom se ruke vrate do vrata i ponovi zikr četrdeset puta, nakon toga se lijevom rukom treba uhvatiti za bradu i plačući ili u plačnom obliku reći:

يَا مُحَمَّدُ، يَا رَسُولَ اللهِ، أَشْكُو إِلَى اللهِ وَإِلَيْكَ حَاجَتِي، وَإِلَى أَهْلِ بَيْتِكَ الرَّاشِدِينَ حَاجَتِي، وَبِكُمْ أَتَوَجَّهُ إِلَى اللهِ فِي حَاجَتِي

‘O Muhammede, o Božiji Poslaniče! Žalim se Allahu i tebi za svoju potrebu i tvom upućenom Ehli bejtu i posredstvom vas obraćam se Allahu u svojoj potrebi.’
Potom se padne na sedždu i izgovori:

يَا اللهُ، يَا اللهُ، … (dok imaš daha)

صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَافْعَلْ بِي كذا و كذا

‘Blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu i čini sa mnom …’ (spomenuti svoje potrebe).”
Imam Sadik, mir s njim, rekao je: “Ja jamčim da Uzvišeni Allah neće dopustiti da se ne ispuni ta potreba.”
  • 14 Februara, 2019