Oslobođenje Saraqiba, herojski ep i vojni presedan koji će ući u historiju: Ridvan snage

Share

Oslobođenje Saraqiba, herojski ep i vojni presedan koji će ući u historiju: Ridvan snage

Adnan Allama

Ono što se dogodilo u Saraqibu nadilazi maštu bilo kojeg vojnog stručnjaka i analitičara. To je prva bitka u kojoj su se borci Ridvan snaga koje pripadaju Hizbullahu vodili noćnu borbu protiv elitnih vojnika i „komandosa“ turske vojske, koji su poraženi teškim porazom.

Kako bi se približila slika o surovosti sukoba koji su se odvijali u Saraqibu i količini municije koju je utrošila turska vojska, dovoljna je Erdoganova vriska kojom je tražio da se turskoj vojsci brzo dostave oružje i municija. S čisto vojne strane, to se događa samo kada strateška zaliha dosegne crvenu liniju, posebno ako znamo da je Turska podvrgnuta strogoj kontroli NATO-a u pogledu stalne vojne spremnosti.

Stoga, Saraqib je izvor ponosa za Ridvan snage i poniženja za tursku vojsku, NATO i Trumpa lično. I dok čekamo da terenski mediji objave scene sa ratišta, prenijet ću vam šta je kolega Kamal Fejjad napisao o majci borbi u Saraqibu.

Nisam očekivao da su ove velike površine pod kontrolom terorista. Prostranstva u svim smjerovima koja formiraju veliku zemlju.

Od sela Hame do sela Idlib, do sela Halepa, do najbliže tačke prelaza Bab al-Hawa, dok se vozim okolo u ovim područjima.

Prostori najljepših sirijskih pokrajina koje mogu vidjeti i ne mogu vjerovati da su bili pod kontrolom ovih ubica i izdajnika, agenata turske vlade …

Kada se dogodio turski napad za ponovno okupiranje Saraqiba, to je bio posve drugačiji od prethodnih napada.

Više od sto pedeset bespilotnih letelica nadletale su regiju naoružane raketama.

Stotine motora sa samoubicama, stotine oklopnjaka i bombaških vozila koja je Turska odobrila frontu Al-Nusra i turkistanskoj terorističkoj skupini su krenule istovremeno sa žestokim granatiranjem koje je turska vojska izvela sa svih svojih položaja na granici i iz okupirane sirijske unutrašnjosti.

Da budem iskren, većina naših šehida nije pala zbog sukoba s naoružanim teroristima, već zbog bombardiranja turskih bespilotnih letjelica, pored mnogih tenkova i vozila koja su uništena ili oštećena zbog ovog bombardovanja, posebno jer nismo bili opremljeni za ulazak ove vrste aviona u sukob…

Odluka je bila da se napad obuzda povlačenjem iz Saraqiba i jačanjem snaga u njegovoj blizini i potencijalnim borbenim položajima.

Žestoko smo se borili i zaustavili stalne pokušaje napretka i uspjeli odbiti sve napade u drugim regijama sve do brzog pokreta Zajedničke operativne komande sa saveznicima  …

Nismo kasnili…

Sinoć su u legendu o noćnim borbama ušle elitne jedinice Ridvan snaga iz sastava prijatelja (Hizbullah) opremljene noćnom borbenom opremom, a uz njih i junaci iz jedinica Sirijske arapske vojske ušli su u široku liniju koja se sužavala i sužavala u oblik potkovice i počele se kretati unutar Saraqiba gađajući svaku metu koju su vidjeli, bez da njih ih iko vidi…

Svi, uključujući militante i specijalce u turskoj vojsci, bili su zbunjeni i zaprepašteni, jer nisu vidjeli ništa i nisu znali otkuda se puca.

Tijela terorista su se nagomilala na ulicama Saraqiba i počela je vriska i haotično povlačenje iz grada prema Dadekhu, Kafru Batikhu i Nairabu ..

Artiljerija i rakete sirijske arapske vojske zapalili su Saraqib i okolna mjesta gomilama paklene vatre. Kad je naša raketna vatra stala, herojski su ušle i sukobilese jedinice vojske likvidirajući teroriste jednog za drugim… pokrivajući gradske ulice po predviđenom planu.

Ulične borbe su nastavljene do zore tj. do pobjede, turski avioni pokušali su ući u bitku, ali su ih sirijski PVO sistemi uspješno obarali uklonivši većinu njih s neba.

Druga bitka za oslobođenje Saraqiba priča je o maštanju u vojnoj znanosti … kao da igrate ratnu videoigru koju gledate iz Operativne sobe zajedničkog zapovjedništva. Nadam se da će jednog dana biti snimljen film operacije oslobađanja Saraqiba i da ćete i vi s čuđenjem gledati jedan od čudesnih filmova o modernim ratovima.

Snage saveznika i snage sirijske arapske vojske i snage brigade 25, izvele su vojnu operaciju koja je inteligentnija od umjetne inteligencije…

Ponizili smo cijelo tursko vodstvo u procesu oslobađanja Saraqiba…

Erdogan je pao… u Saraqibu.

A obećanje o pobjedi ostaje naše obećanje …

Koliko priča ću vam reći …

Slika je sa sjeveroistoka Saraqiba …

Kamal Fejjad

Povezano: Napad Hizbullaha šokirao neprijatelje. 

i: Izraelska sigurnosna web stranica upozorava na Hizbullahovo vojno postignuće u bici kod Saraqiba

  • 8 Marta, 2020