Scroll to top
Podijeli

Položaj hazreti Hatidže, s.a., kod Poslanika, s.a.v.a.11. Maja 2019.

Položaj hazreti Hatidže, s.a., kod Poslanika, s.a.v.a.

Božiji Poslanik, s.a.v.a., je među svim svojim suprugama samo od Hatidže imao potomstvo, osim sina Ibrahima, kojeg je dobio od majke vjernika gospođe Marije El-Kibtije. On je s Hatidžom imao jednu kćerku i tri sina, a to su Kasim, po kome je Poslanik dobio nadimak Ebu-l-Kasim, Tajjib i Tahir i svi su umrli u djetinjstvu, tako da mu niko nije ostao osim naše prvakinje Fatime Zehre, a.s. U vezi s njenim rođenjem preneseno je da je Džibrail, a.s., Poslaniku poklonio jednu jabuku iz Dženneta i, kad ju je on pojeo, ona se pretvorila u sjeme u njegovoj kičmi od čega je Uzvišeni Allah stvorio Fatimu. Zato je Božiji Poslanik, s.a.v.a., govorio: „Ja od Fatime osjetim miris Dženneta!“

Mnogobošci su nametnuli bojkot muslimanima u jednoj dolini u Mekki koja se zvala Ebu Talibov klanac i zabranili su trgovinu s njima. Hatidža je u tom teškom periodu svu svoju imovinu potrošila na siromašne muslimane tako da nije ostalo ništa od njenog velikog bogatstva. Čak historičari navode da je ona od žestine gladi vezivala kamen na svoj stomak. Preselila je na Ahiret 10. dana časnog mjeseca Ramazana, godinu dana prije hidžre, u pedeset drugoj godini života, i to samo tri dana po preseljenju Ebu Taliba, a.s. Ukopana je u greblju Hadžun, brdu na gornjoj strani Mekke, gdje su inače Kurejšije kopali svoj umrle.

Poznati historičar El-Je’kubi u svojoj je knjizi napisao: „Na dan preseljenja hazreti Hatidže, s.a., Fatima je hodala oko oca zapitkujući: ‘Oče, gdje je moja majka?’ pa je Džibrail sišao i rekao: ‘Allahov Poslaniče, reci Fatimi da je njenoj majci Allah sagradio u Džennetu kuću od bisera u kojoj nema ni galame niti teškoća.’”

Hazreti Hatidža, s.a., je kod Poslanika, s.a.v.a., uživala veliku naklonost i on ju je neizmjerno volio. Zato se nije se ženio drugom ženom za njena života. Jako se rastužio zbog njenog preseljenja. Poslanik, s.a.v.a., je konstantno spominjao Hatidžu, s.a., mnogo ju je veličao i hvalio, izražavao je ljubav prema njoj i naglašavao njenu prednost nad svojim ostalim suprugama. Muslim je u svom Sahihu zabilježio da je on, s.a.v.a., govorio: „Ja sam opskrbljen njenom ljubavlju.“ Također, Poslanik, s.a.v.a., u znak odavanja počasti njoj i radi čuvanja živim sjećanja na nju i učvršćivanja ljubavi prema njoj, održavao je veze s njenim prijateljicama darujući im poklone.

Post a Comment

Povezani članci