Scroll to top
Podijeli

Hazreti Hatidža, s.a.11. Maja 2019.

Hazreti Hatidža, s.a.

Hatidža bint Huvejlid ibn Abdu-l-uzza ibn Kusaj ibn Kilab El-Esadi El-Karaši, prva supruga Božijeg Poslanika, s.a.v.a., i po konsenzusu svih muslimana bila je najbolja među njima.

Hazreti Hatidža rođena je u Mekki oko 565. godine, u jednoj od najuglednijih mekanskih porodica po časti, dostojanstvu i plemenitosti. Njen otac Huvejlid ibn Esad bio je poznati junak i pjesnik u doba džahilijeta. On je bio taj koji je zaštitio Ka’bu kada ju je jedan od vladara Jemena htio srušiti prenošenjem crnog kamena u Jemen. Huvejlid mu se s grupom mladića iz plemena Kurejš suprotstavio i spriječio to.

Majka vjernika Hatidža isticala se nad ženama svog naroda po časti, jer je potjecala iz jedne od najuglednijih porodica, a prestigla ih je po čednosti i čistoti. Allah ju je zaštitio od prljavštine paganstva i toliko ju je obasuo Svojom pažnjom i zaštitom da je postala poznata kao Tahira – Čista. Bila je poznata i kao Kubra – Velika gospođa, zbog svoje darežljivosti, ugleda, brige o siromašnima, siročadi i pomoći bijednicima svog naroda. Zato je u džahilijetu bila utočište siromašnih i potrebitih, učestvujući u rješavanju problema udaje siromašnih žena i hraneći gladne.

Njen otac Huvejlid umro je prije rata zvanog Fudždžar. Ona je naslijedila veliko bogatstvo od njega i vodila je veliku trgovačku djelatnost na mekanskom tržištu. Njeno bogatstvo je bilo toliko veliko da kada ga je nakon udaje za Poslanika, s.a.v.a., stavila njemu na raspolaganje, pa sve smjestila u vreće i poredala ih u jednu kuću, dostigle su do visine čovjeka. Hatidža je u svojim trgovačkim djelatnostima angažovala mnogo ljudi, ali kada je saznala za veličinu karaktera Božijeg Poslanika, s.a.v.a., i njegove osobine kao što su iskrenost, povjerljivost i dobronamjernost, odmah mu je ponudila da predvodi njene djelatnosti.

Hatidža je u očima velikana Mekke bila poželjna žena zbog svoje ljepote, bogatstva, čednosti i uzvišenosti položaja, ali se suzdržala od udaje i odbijala je prosce. Kada joj je Mejsere, njen sluga, ispričao o mnogo čemu što je vidio kod Poslanika, s.a.v.a., kao što su lijep moral, učtivost, savršenstvo i povjerljivost, njeno pouzdanje u njega se povećalo te mu je ponudila brak i Poslanik, s.a.v.a., je prihvatio. Ona mu je bila najbolja supruga i bila je uz njega u najtežim situacijama. Kad god bi Poslanik, s.a.v.a., čuo ili vidio kod mnogobožaca nešto što bi ga uznemirilo, kao kad bi ga poricali i pripisivali mu laži, Uzvišeni Allah bi posredstvom Hatidže raspršio njegovu tugu, učvrstio ga, potvrdio i olakšao mu ono što je vidio kod svog naroda.

Povezani članci