Temeljni značaj vremena puberteta

Autor: Muhammed Taqi Falsafi
Izvor: Dijete sa stanovišta naslijeđa i odgoja
Share

„Razdoblje adolescencije ima temeljni značaj u čovjekovom životu. Istraživanja ovog razdoblja vršena na temeljima naučne metodologije različitih naučnih disciplina kao što su biologija, psihologija i sociologija, dokazuju da je ovo razdoblje života u pogledu mogućnosti veoma sadržajno i bogato, mnogo više nego što se pretpostavlja. U ovom periodu je, uz određene djelatnosti, moguće pripremiti uvod za doba zrelosti. To je doba čiji događaji bitno utječu na sve kasnije događaje u čovjekovom životu.”[1]

“Temelji koje postavimo u mladosti u velikoj mjeri utječu na plodonosnost ili jalovost narednih godina života.”[2]

Podaci i saznanja koje mladi steknu iz različitih naučnih i tehničkih oblasti tokom svoje mladosti kapital je koje će im koristiti tokom cijelog života. Lijepe ili loše osobine, pohvalna ili pokuđena narav koju steknu tokom mladosti osnova je njihovog ponašanja i ophođenja s ljudima tokom života.

Ona osoba koja u mladosti iskoristi svoju priliku i stekne bogatstvo znanja i morala bit će do kraja života sretna i ponosna, a među ljudima cijenjena i poštovana. I suprotno tome, ona osoba koja u mladosti protraći svoju priliku, a lijenost i letargija je učine neukom i nesposobnom, nemoral i grijeh je osramote i okaljaju joj obraz, u zrelosti i starosti će biti ponižena i prezrena, i neprestano će u dubini svoje duše osjećati niskost i prezrenost.

“U mladosti se javljaju mnoge sposobnosti, dok u starosti i iznemoglosti mnoge od njih tih nestaju. Puno je osoba koje neprestano žale zbog toga što nisu u stanju ponovno vratiti sjajne prilike života koje su izgubili zbog vlastitog nemara. Upravo je to povod da Disraeli kaže: ‘Mladost je greška, zrelo doba je besposličarenje, starost je kajanje.'“[3]

Nažalost, vrijedna prilika mladosti, kao i druge plodonosne životne prilike, kratkotrajna je i veoma brzo promiče. Ne prođe ni nekoliko godina, a slatko, gorljivo i zanosno doba mladalačke radosti prohuji, a njen rasplasani plamen lagano splamsava i slabi. Sretan je onaj mladić koji što je moguće više iskoristi ovu kratkotrajnu priliku i okoristi se ovim ograničenim vremenom, a nesretan onaj koji uzalud svoju mladost utroši te se na koncu žali i kaje nad tugom i jadom svoje neplodne prošlosti.

“Mladost je najuzvišenije doba tokom kojeg se pred mladima otvara životni put. Međutim, ovaj mnogo hvaljeni i varljivi period, koji dijete s nestrpljenjem iščekuje, a mladići i djevojke žele da potraje što duže, veoma brzo prolazi. Mladost ne traje više od nekoliko godina. Zato je potrebno ovo doba života proživjeti što je moguće bolje i blistavije.”[4]

Hazreti Ali, a.s., u jednoj od svojih hutbi govorio je o građi ljudskog tijela, organima koje je Bog podario ljudima da bi se pomoću njih mogli održavati u životu, o blagodatima i prilikama koje su dati ljudima. Zatim je o ljudima koji ne znaju cijeniti ove vrijednosti i koji su se predali slijeđenju strasti, kao i o onima koji su u nemaru protraćili vrijeme mladalačkog zdravlja i snage i koji nisu ispravno i dovoljno iskoristili Božije blagodati, rekao ovako:

“Nisu se pobrinuli za sebe dok su im tijela bila zdrava, te nisu izvukli pouku dok im mladost još nije bila minula. Jesu li to oni ljudi koji su u mladosti čekali da im se leđa saviju u starosti?[5]

Prenosi se da je hazreti Ali, također, rekao: “O kako je Dunjaluku blizak odlazak, a kako je starost bliska mladosti!”[6]

Mladi koji priželjkuju sreću i blaženstvo, koji cijene priliku koja im se pruža u mladosti i koji je žele u potpunosti iskoristiti moraju imati na umu nekoliko stvari, napisati ih na list papira i uvijek držati pred očima:

  1. Doba mladosti je jedna od najboljih i najvrjednijih plodonosnih prilika koje čovjek ima tokom života.
  2. Iskoristiti priliku mladosti, odnosno, truditi se i zalagati u cilju iskorištavanja te prilike, temeljni je preduslov za uspjeh čovjeka u životu.
  3. Temelj sreće ili nesreće svakog čovjeka polaže se u vrijeme njegove mladosti. Mladić koji iskoristi svoje mladalačke dane bit će sposoban tim svojim djelom pripremiti teren za sreću tokom cijelog života.
  4. Mladost kratko traje, a prilika mladosti brzo promiče. Jedan dan nemara i slabosti za posljedicu će imati tugu i štetu i biti izvor kajanja tokom cijelog života.

Na životnom putu čovjeka postoje mnogobrojne prepreke koje ne dozvoljavaju ljudima da na najbolji mogući način iskoriste vrijedne prilike i pogodne uslove koji im stoje nadohvat ruke. Zbog toga mnoge prilike odlaze u nepovrat, a umjesto njih ostaju poraz i osjećaj uskraćenosti.

 

 

[1] Če midānīm? Bolūg, str. 66.

[2] Mā vā farzandān-e mā, str. 79.

[3] Ma va farzandān-e mā, str. 78.

[4] Ma va farzandān-e mā, str. 78.

[5] Staza rječitosti, Govor 82, str. 80

[6] Gureru-l-hikem, str. 754.

  • 28 Oktobra, 2019