Share

Traženje Fedeka

Kada je Ebu Bekr ovladao situacijom, poslao je svoje ljudi do Fedeka da iz njega istjeraju povjerenika hazreti Fatime Ez-Zehre, s.a.

Hazreti Fatima, s.a., je došla kod Ebu Bekra i upitala ga: “Zašto sprječavaš moje nasljeđe od mog oca, o Ebu Bekre i zašto si istjerao mog povjerenika sa Fedeka, a Poslanik, s.a.v.a., mi ga je po Božijoj naredbi, darovao?”

On je rekao: “Dovedi svjedoke za svoju tvrdnju.”

Hazreti Fatima, s.a., je dovela Umm Ejmena – Bereku bint Se’lebe – o kojoj je Poslanik, s.a.v.a., govorio: “Umm Ejmen je moja majka nakon moje majke”, i jako je poštovao i posjećivao.

Umm Ejmen je rekla Ebu Bekru: “O Ebu Bekre, neću svjedočiti prije nego što donesem dokaz protiv tebe od Poslanika, s.a.v.a. Tako ti Allaha, zar ne znaš da je Poslanik, s.a.v.a., rekao: ‘Umm Ejmen je jedna od žena stanovnika dženneta’?

On je rekao: “Da.”

Ona je rekla: “Doista, ja svjedočim da je Allah, nek je uzvišen i slavljen, objavio Poslaniku, s.a.v.a.: Zato daj bližnjemu ono što treba njemu pripasti,[1] pa je on Fedek dao Fatimi po Božijoj naredbi.”

Potom je Ali, a.s., svjedočio slično Umm Ejmeninom svjedočenju. Tada je Ebu Bekr napisao dokument i dao ga Fatimi.

Potom je ušao Omer i video je dokument u Fatiminoj ruci, pa je upitao Ebu Bekra: “Šta je ovo pismo?” Ebu Bekr je rekao: “Fatima je zatražila Fedek, a Umm Ejmen i Ali su svjedočili u njenu korist, pa sam ga njoj prepisao.”

Omer je uzeo dokument od hazreti Fatime, s.a., pljunuo ga i poderao govoreći: “To je imovina muslimana, pa ako dovede svjedoke da ga je Poslanik, s.a.v.a., njoj dao može, a inače ona nema pravo u njemu.”[2]

[1] Er-Rum, 38.

[2] Telhisu-š-šafi, Et-Tusi, sv. 3, str. 124; Šerhu Nehdži-l-balaga, Ibn Ebu-l-Hadid, sv. 16, str. 274.

  • 23 Januara, 2020