U čemu je sreća mladih

Share

U čemu je sreća mladih

Pitanje vrijednosti i značaja mladosti aktuelno je u svim društvima i narodima u svakom vremenu i na svakom mjestu. Mnogi su pretjerujući izašli iz okvira, postavljajući mlade iznad onoga čega su dostojni, a drugi su otišli u drugu krajnost, potcijenivši mlade zbog njihovog životnog neiskustva spustivši ih ispod njihovog stvarnog položaja, dok su treći – imajući u vidu sve vidove i strane savršenstva i manjkavosti mladih – slijedili put umjerenosti.
Osnovni uvjet sreće mladih i put ispravnog korištenja njihovih potencijala krije se u spoznaji istinskih vrijednosti mladosti i u sagledavanju njenih loših i dobrih strana.
S jedne strane potrebno je imati na umu savršenstvo mladosti i na ispravan način iskoristiti tu snagu i energiju, a s druge strane, potrebno je imati na umu prirodne nedostatke i slabosti te faze i primanjem ispravnih uputa i savjeta, pripremiti sebe za nastavak puta prema višim stepenima života, te uspostavljanjem ravnoteže između emotivnih naklonosti i prohtjeva sačuvati se nepokornosti i buntovništva.
Da bi se izbjegle greške pri procjeni realnih granica mladosti, te da se neispravnim sudovima ne bi prešle granice umjerenosti, neophodno je u obzir uzeti božansko učenje i okoristiti se istinskom uputom upućivača i predvodnika islama.

  • 25 Jula, 2019