Uvjeti prihvatanja djela u mjesecu ramazanu

Share

Prvi uvjet za prihvatanje djela je vjerovanje. Čovjek treba biti vjernik odnosno vjerovati u Boga, Poslanika i Sudnji dan da bi njegova djela bila prihvaćena. Ako čovjek ne bude vjerovao u navedene stvari po učenju časnog Kur’ana njegova djela se neće smatrati dobrim djelima, iako je moguće da će mi biti umanjena kazna zbog dobra kojeg je učinio. Osobe koje ne čine dobro u ime Boga nemaju pravo na Kijametu tražiti i očekivati nagradu od Boga. Oni su samo mislili da čine dobro.

Drugi uslov je da djelo koje čovjek čini ne smije biti novotarija, već mora biti usklađeno sa naredbama i propisima vjere, mora biti predmetom Božijeg zadovoljstva.

Treći uslov je da nijet ili namjera mora biti ispavna i čista. Čovjek treba namjerom pokušati ostvariti Božije zadovoljstvo, a ne zadovoljstvo i pohvale ljudi.

Ovo su bili uvjeti za prihatanje djela. Ako neko obavi svoja djela u mjesecu ramazanu u skladu sa navedenim uvjetima njegova djela će biti privaćena.

Važna je istrajnost na tom putu. Ne smijemo svojim rukama uništavati kuće koje gradimo. Mi ne možemo sami preći opasni put koji je pred nama. Uzvišeni Gospodar je obećao da će priteći u pomoć onima koji se zalažu na Njegovom putu.

وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ

One koji se budu zbog Nas borili Mi ćemo, sigurno, putevima koji Nama vode uputiti; a Allah je, zaista, na strani onih koji dobra djela čine![1]

 

[1] Ankabut, 69.

  • 6 Maja, 2020