Život poslije ramazana

Share

 

Mubarek mjesec ramazan je bio prilika da se ibadetom, upoznavanjem sa Kur’anom, činjenjem dobrih djela i upućivanjem iskrenih dova duhovno obogatimo. To je po riječima Imama Sedžada, a.s., bila unosna trgovina.

Ti si Onaj Koji je protiv Sebe cijenu podigao u korist Svojih robova, želeći njihovu dobit u njihovoj trgovini s Tobom, njihov uspjeh dostizanjem Tebe, i njihovo povećanje na račun Tebe, jer Ti – blagosloveno je ime Tvoje i visoko si uzvišen – kažeš: „Ko dođe sa dobrim djelom pa imaće on deset sličnih njemu; a ko dođe sa zlim djelom, tad će biti plaćen samo sličnim njemu“…Ovaj mesec među nama je boravio u boravištu pohvale, združio nas s društvom posvjedočenog, i dao nam najbolju dobit stvorenja svijeta.[1]

Mi smo u tom mjesecu bili poput osobe koja je mjesec dana bila u kupovini u nekom velikom tržnom centru. Poslije mjeseca ramazana se vraćamo kući sa svim stvarima koje smo kupili. Obično ljudi po povratku iz prodavnice vole da vide i drugima pokažu šta su kupili. Tako i mi trebamo pokazati drugima, posebno ukućanima, šta imamo novo što nismo imali prije ramazana, jer ako ne želimo da im pokažemo nismo trebali ni kupovati. Zašto smo se toliko istrošili?
Jedna od stvari koju mi zanemarujemo i zaboravljamo u vezi sa duhovnim pitanjima je to što ne cijenimo dane poslije mjeseca ramazana. Sav ibadet koji činimo u tom blagoslovljenom mjesecu je priprema da bi poslije njega ljepše živjeli. Bereketi mjeseca ramazana se pokazuju tek poslije mjeseca ramazana. Vjernici poslije tog mubarek mjeseca imaju istančaniji osjećaj za duhovnost. Čistoću koju su unijeli u svoje živote nastoje zadržati i nakon njegovog odlaska. Njihov pogled na tevbu i na dovu se mijenja. Ako propuste namaz u prvi vakat čine pokajanje. Osjećaju veću potrebu za duhovnom čistotom. Njihova želja za grijehom je oslabila, a za ibadetom se povećala. Sve što smo “kupili” i priskrbili u mjesecu ramazanu trebamo koristiti poslije njega. Čovjek koji se očistio u tih mjesec dana sličan je čovjeku koji se vratio sa hadždža. On pazi na sebe. Ne smijemo sebi dozvoliti da nam se pokvari lijepo stanje do kojeg smo došli mukotrpnim ibadetima. Mi smo mjesec dana upijali svjetlost mubarek mjeseca ramazana i ona se sada nalazi u našim bićima. Ne smijemo je izgubiti. Poslije mjeseca ramazana moramo imati napredniji oblik duhovnog života.

 

[1] Sahifa sedžadija, 45. moljenje.

 

  • 27 Maja, 2020