Imam Hasan ‘Askeri, a.s.

Share

Imam Hasan ‘Askeri, a.s.

Imam Hasan ibn Ali El-Askeri, mir s njim, 11. Imam, sin 10. Imama, rođen je 232/846. te je prema nekim izvorima škole Ehli bejta bio otrovan i umro 260/874. na podstrek abasijskog halife Mu’temida.

Imam Askeri je postao imam nakon smrti svoga plemenitog oca. Za sedam godina imameta, zbog neizrecivih ograničenja hilafeta, živio je u skrovištu koristeći veoma izraženu tekiju. Nije imao nikakvih društvenih kontakata, čak ni s običnim ljudima svojih sljedbenika. Samo ga je šiijska elita mogla vidjeti. I pored toga, većinu svog vremena proveo je u zatvoru.

Uzrok represija u tom vremenu, kao prvo, bilo je širenje šiijskog stanovništva i po broju i po snazi. Svako je znao da su šiije vjerovali u imamet, a bio je poznat i identitet šiijskih Imama. Zbog toga je hilafet Imame držao pod svojim strogim nadzorom više nego ikada prije. Pokušalo ih se svim mogućim sredstvima i tajnim planovima ukloniti i uništiti.

Drugo, hilafet je znao da elita unutar šiija vjeruje da bi jedanaesti Imam, prema predajama koje je on sam spominjao, baš kao i njegovi preci, trebao imati sina koji je obećani Mehdi. Dolazak Mehdija nagoviješten je u Poslanikovim, s.a.v.a., hadisima čija je vjerodostojnost potvrđena podjednako i u sunijskim i u šiijskim izvorima.

Zbog tog razloga, Imama Askerija je hilafet više od drugih Imama držao pod strogim nadzorom. Tadašnji halifa je odlučio da na svaki mogući način konačno stane na kraj imametu i šiizmu te da jedanput zauvijek završi s tom pričom.

Zbog toga, čim su novosti o bolesti Imama Askerija dospjele do Mu’temida, poslao je liječnika i nekoliko svojih lojalnih agenata i sudaca u Imamovu kuću da budu s njim te da sve vrijeme osmatraju njegovo stanje i situaciju unutar njegove kuće. Nakon Imamove smrti pretražili su kuću te uz pomoć primalje pregledali sve njegove ženske sluškinje. Dvije su godine tajni halifini agenti tragali za Imamovim nasljednikom sve dok nisu izgubili svaku nadu.

Imam Askeri je ukopan u svojoj kući u Samari, pored svog oca. 

  • 6 Decembra, 2019