Biografija Imama Hasana ‘Askerija, a.s.

Autor: Muhammed ibn Muhammed ibn Nu'man Mufid
Izvor: El-Iršad fi hudžedžillahi 'alal-ibad
Share

Biografija Imama Hasana ‘Askerija, a.s.

U biografiji se navodi ko je Imam poslije Imama Hadija, a.s., zatim datum njegovog rođenja, znakovi njegovog imameta, jasni tekstovi koji su preneseni od njegovog oca u vezi njega, dužina života, dužina hilafeta, vrijeme preseljenja, mjesto ukopa i neka njegova stanja.

Imam nakon Imama Hadija, a.s., bio je njegov sin hazreti Ebu Muhammed Hasan ibn Ali, a.s., zato što su u njemu bile objedinjene osobine i svojstva superiornosti i prednosti i zato što je bio ispred svih drugih u stvarima koje su neophodne za položaj imameta i koje iziskuje položaj upraviteljstva. Znači da je bio poptpun u pogledu znanja i asketizma, u pogledu razboritosti, očuvanosti od grijeha, hrabrosti, darežljivosti  i velikodušnosti, mnoštvu djela i postupaka koje čovjeka približavaju Gospodaru, a pored toga postoje i jasne i nedvosmislene predaje i iskazi njegovog plemenitog oca u vezi njegovog imameta i aluzije koje je on imao u vezi njegovog hilafeta.

Imam Askeri se rodio u Medini u mjesecu rebi’us-sani 232. godine po Hidžri, a preselio je u petak 8. rebi’ul-evvela 260. godine po Hidžri. Tada je imao dvadeset i osam godina.

Ukopan je u gradu Sammari u istoj kući u kojoj je ukopan i njegov plemeniti otac.

Njegova majka je nosila priime Ummu Veled, a zvala se Hadise. Njegov imamet je trajao šest godina.

 

  • 17 Novembra, 2021