Istinski oslonac je Bog

Autor: Muhamed Teki Felsefi
Izvor: Dijete, naslijeđe i odgoj II
Share

Istinski oslonac je Bog 

Oslanjanje na Boga podrazumijeva da se svaki čovjek vjernik, istovremeno s korištenjem svih mentalnih, fizičkih i prirodnih potencijala koje mu je Bog podario, osloni i pouzda u neograničenu Božiju moć i da uvijek traži pomoć od Njegove Svete Biti.

Jasnije rečeno, vjernici u svom traganju za materijalnom i duhovnom srećom koriste sve moći razuma, znanja, inteligencije, morala, tjelesne moći, fizičke aktivnosti prirodnih sila, tj. sve činioce i u izvršavanju obaveza koriste sva sredstva koja je Bog stvorio.

Pritom oni nikada sva svoja nadanja i očekivanja ne ograničavaju na gore navedene moći i ne ograničavaju svoju dušu njihovim granicama. Vjernici su naprosto uvjereni da iznad svih nabrojanih običnih uzroka i činilaca i iznad materijalne i duhovne moći postoji neograničena Božija moć, koja vlada nad svim snagama svijeta postojanja.

Takav vjernik je uvjeren da svi uzroci svoju uzročnost duguju Njegovoj naredbi te da je On Uzrok svih uzroka. Vjernici također vjeruju da svi povodi i sva sredstva svijeta postojanja svoje učinke duguju Njegovoj naredbi i da je On Stvaratelj svih povoda (musebbibu-l-esbab).

Oni koji su izgradili svoje vjerovanje na ovakav način nikada se i ni pred bilo kakvim životnim teškoćama ne osjećaju poraženim. Očaj i beznadežnost, koji su uzrok svih poraza i nesretnosti, njima nemaju pristupa. Oslanjajući se na neograničenu i neprolaznu moć Božiju, oni imaju smiren duh, čeličnu volju i odlučnost.

 

 

  • 10 Jula, 2019