Scroll to top
Podijeli

Izraelski časopis otkriva plan sporazuma stoljeća11. Maja 2019.

Izraelski časopis otkriva plan sporazuma stoljeća

(Palestinska novinska agencija Sama News)

Cionistički časopis je otkrio skoro kompletan sadržaj plana američkog sporazuma stoljeća koji za cilj ima okončanje palestinske priče.

Palestinska Sama News izvještava da je časopis Israel Hayom (Izrael danas) na hebrejskom jeziku u tom kontekstu otkrio tekst ovog dokumenta preko nekih izvora iz izraelskog ministarstva inostranih poslova.

Naravno, do sada nijedan zvanični izraelski službeni organ, bilo fizički ili pravni, nije preuzeo odgovornost za otkrivanje sadržaja dokumenta.

Israel Hayom novine inače bliske izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, prije otkrivanja dokumenta razmotrile su pitanje da li je ovo stvarno autentičan sporazum stoljeća i da li je Trump prihvatio da tačke tog sporazuma procure u javnost.

Dokument u Israel Hayomu počinje sljedećim izrazom:

Ove tačke sporazuma stoljeća, su američki prijedlog, i ono na šta treba obratiti pažnju jeste da se veći dio teksta zasniva na izjavama američkih parlamentaraca Jareda Kushnera i Jasona Greenblatta.

Ono što slijedi predstavlja najvažniji dio dokumenta:

Prvo – sporazum

Prema trilaterarnom sporazumu između Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije i Hamasa potpisuje se formiranje palestinske države s imenom Nova Palestina na Zapadnoj obali rijeke Jordana i pojasa Gazze, izuzimajući teritorij na kojem su židovska naselja.

Drugo – pražnjenje zemljišta

Velika naselja (naselja izgrađena planski i organizirano) bez promjene ostaju u rukama Izraela, a naselja koja nisu toliko aktivna (ili nemaju stanovništva ili je broj porodica neznatan a izgrađena su planski i organizirano) pripajaju se drugim naseljima u značenju da će aktivna naselja da se prošire kako bi obuhvatila mala naselja.

Treće – Kuds

Nikada neće biti podijeljen, to će biti mjesto za Izrael i Novu Palestinu, arapski građani Kudsa će biti iseljeni kako bi postali stanovnici Nove Palestine, dok izraelćani neće biti iseljeni.

Gradska uprava Kudsa bila bi sveobuhvatna, i bit će zadužena za čitav Kuds ali će sektor obrazovanja biti izuzetak i njime će upravljati Nova Palestina.

Nova Palestina će porez na vodu i stanovanje plaćati opštini Kuds.

Židovi nemaju pravo kupovati kuće u vlasništvu Arapa niti Arapi imaju pravo kupovinu židovskih kuća.

Kudsu neće biti dodana nijedna druga oblast a sveta mjesta u Kudsu ostat će onakva kakva su danas.

Četvrto – Gazza

Egipat će pokloniti Palestincima novo zemljište na kojem će graditi aerodrom, fabrike i tržne centre i gdje će se baviti poljoprivredom, ali nemaju pravo tamo graditi stambene objekte. (Veličina ovog zemljišta i troškovi za njega temelje se na sporazumu koji će definirati zemlje sponzori ovog plana o čemu će kasnije biti riječi. Između Gazze i Zapadne obale bit će izgrađen auto put i bit će dozvoljeno da se između ove dvije oblasti izgradi centar za transfer podzemne filtirane vode.)

Peto – Zemlje sponzori

Određene zemlje su se dogovorile da pruže pomoć u implementaciji plana i da odvoje budžet za to. Ove države su USA, EU i zemlje bogate naftom iz Vijeća za saradnju u Perzijskom zaljevu.

U tu svrhu u obzir je uzeto 30 milijardi dolara u roku od pet godina za planove izgradnje Nove Palestine. (Troškove integracije malih naselja kao i neaktivnih i neorganiziranih naselja velikim naseljima, plaća Izrael.)

Šesto – Zemlje sponzori imaju određeni udio

Udio SAD-a – 20%

Udio Europe – 10%

Zemlje bogate naftom iz Perzijskog zaljeva – 70%. Udio među ovim zemljama biti će raspoređen u skladu sa naftnim bogatstvom. (To što je najveći udio troškova pripao arapskim zemljama je zbog toga što od ovog sporazuma oni imaju najveću korist.)

Sedmo – Vojska

Nova Palestina nema pravo na vojsku i naoružanje. Jedino oružje dozvoljeno za nošenje je naoružanje policije. U nastavku se potpisuju još dva sporazuma između Izraela i Nove Palestine prema kojima će Izrael biti obavezan prihvatiti odbranu Nove Palestine od vanjskih neprijatelja pod uvjetom da Nova Palestina plati troškove ove vrste zaštite. Zato će Izrael i arapske države raspravljati o preciziranju budžeta koje ove države trebaju platiti Tel Avivu za tu vrstu zaštite.

Osmo – Vremenski okvir i etape provođenja

Istovremeno sa potpisivanjem sporazuma:

1 – Hamas će biti razoružan, a lično i kolektivno naoružanje ove grupe bit će predato Egiptu.

2 – Snage Hamasa će zauzvrat odlaganja oružja primati platu od arapskih zemalja.

3 – Granice Gazze bit će otvorene za svjetsku trgovinu, a one se nalaze na izraelskim i egipatskim prelazima. Isto tako počinje i trgovinska razmjena između Gazze i Zapadne obale. Ova razmjena će teći i morskim putem.

4 – Godinu dana nakon sporazuma u Novoj Palestini će biti održani demokratski izbori, a na njima će moći da se kandiduje svaki građanin Palestine.

5 – Godinu dana nakon izbora, postepeno će početi oslobađanje palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora i svi će biti pušteni na slobodu u periodu od tri godine.

6 – Unutar pet godina za Novu Palestinu će biti izgrađena luka i aerodrom, a do tada će Palestinci da koriste izraelske luke i aerodrome.

7 – Granice između Nove Palestine i Izraela biti će otvorene i za građane i za robu, ovi uvjeti će važiti i za granice ostalih prijateljskih zemalja (Izrael nije prihvatio da mu se definiraju granice).

8 – Bit će izgrađen most visine 30 metara koji povezuje Zapadnu obalu i pojas Gazze, (autoput Zapadna obala – Gazza). Dužnost izgradnje ovog autoputa biće predat kineskoj firmi. U troškovima izgradnje Kina će učestvovati 50 %, Japan 10 %, Južna Koreja 10%, Australija 10%, Kanada 10%, SAD i EU 10%.

Deveto – Dolina rijeke Jordan

– Ova regija kao i danas ostaje pod izraelskom kontrolom,

– put 90 bit će preobražen u put koji vodi u četiri smjera,

– faze izgradnje puta 90 bit će pod izraelskom kontrolom.

Ovaj put povezivat će Novu Palestinu sa Jordanom i njime će upravljati Palestinci.

Deseto – Odgovornosti

1 – U slučaju da se Hamas i PLO budu protivili ovom sporazumu, Amerika će prekinuti svaku finansijsku podršku Palestincima i nastojat će da im nijedna druga zemlja ne šalje novčanu pomoć.

2 – Ukoliko PLO potpiše sporazum ali Hamas i Islamski džihad odbiju, ove dvije organizacije moraju prihvatiti odgovornost tog postupka. U ovakvim uvjetima ukoliko dođe do bilo kakvog sukoba između Hamasa i Izraela, Amerika će pomoći Izraelu da nanese štetu liderima Hamasa i Islamskog džihada, jer Vašington ne prihvata da nekoliko desetina ljudi donosi odluku u ime miliona ljudi.

3 – U slučaju da se ovom sporazumu suprotstavi Izrael ekonomska podrška Izraelu biti će prekinuta.

Ovo što ste vidjeli je nacrt sporazuma koji će za mjesec dana biti zvanično objavljen.

http://asrdiplomacy.ir/50387/

Povezani članci