Izvještaj o krvavom zločinu na univerzitetu u Kabulu

Share

Izvještaj o krvavom zločinu na univerzitetu u Kabulu

Dr. Vehid Zohuri, stručnjak za afganistanska pitanja

Ubistvo afganistanskih obespravljenih studenata u sjeni izbora terorističkog režima Amerike

Šehadet obespravljenih afganistanskih studenata u sjeni halabuke oko američkih izbora koje su ubili teroristi koje podržava isti taj teroristički režim uzrokovao je reakcije korisnika društvenih mreža.

Na osnovu tog izvještaja atentati i ubistva građana drugih naroda pretvorio se u ustaljenu naviku, a vijest o atentatu i terorističkim napadima u državama regiona, posebno Afganistanu, izgubila se među svjetskim vijestima.

Međutim, ovaj put u sjeni izbora u Americi šehadet trideset i pet afganistankih studenata i profesora ostao je skriven više nego prije.

U ponedjeljak 12. abana  tri naoružana muškarca su ušla na univerzitet u Kabulu dok je trajao zajednički sajam iranskih i afganistanskih izdavača na univerzitetu u Kabulu i ispalili rafale na prisutne u krugu sajma i u učionicama.

Iako su sva tri napadača ubijena poslije otprilike šest sati pružanja otpora, ipak veći broj žrtava ovog napada bili su studenti i profesori ovog univerziteta.

Na početku niko nije preuzeo odgovornost za ovaj zločin, a govorilo se da je skupina talibanskih terorista odgovorna. Međutim, oni su to odbacili i odgovornost je preuzela teroristička skupuna ISIL.

Ovaj napad se desio dok su ambasador, delegacija iranske ambasade u Kabulu i nekoliko zvaničnika afganistanskih vlasti bili prisutni na tom univerzitetuk kako bi učestvovali na sajmu knjiga.

Sajam knjiga Irana i Afganistana je trebao da traje deset dana na univerzitetu u Kabulu na površini od 2000 metara kvadratnih i uz prisustvo četrdeset izdavača iz Afganistana i četrdeset iz Irana. Izdavači su trebali zainteresovanim čitateljima ponuditi svoja posljednja izdanja što je na kraju okončalo zatvaranjem.

Sidik Sidiki glasnogovornik republike Afganistan unatoč tome što je ISIL preuzeo odgovornost za napad na univerzitet u Kabulu, smatra da su to uradili talibani i naglašava:

“Nakon sramnog poraza terorista u Helmandu sada su ove skupine izgubljene u panici i za metu napada uzimaju akademske centre. “

U uslovima kada su predsjednički izbori  u Americi u centru svjetkih izvještavanja, desetine afganistanskih studenata biva napadnuto i ubijeno od strane terorista koje podržava američki teroristički režim u Afganistanu, a organizacije za odbranu ljudskih prava su naspram ovog zločina kao i uvijek ostale nijeme.

Afganistanski studenti su sjeni nestabilne političke situacije u zemlji i nemara nekih vladara iz regiona nemilosrdno ubijeni, a svaki od tih studenata je mogao da bude izgraditelj budućnosti svoje zemlje.

Ovi studenti su u teškim uvjetima učestvovali na prijemnom ispitu i uspjeli su se upsiati na fakultet.

Slika koja je objavljena u virtualnom svijetu još više pokazuje obespravljenost ovih studenata i teške uvjete kroz koje su prošli kako bi došli na fakultet.

Nažalost u trenutnim uvjetima islamskog svijeta nije samo zapadno-američki blok, koji je prvooptuženi u ovom terorističkom zločinu, šutio naspram ovog zločina, već su mnoge susjedne zemlje kao i mnogi muslimani u svijetu ravnodušno prošli pored ovog zločina, jer je svijet u iščekivanju predsjedničkih izbora u onoj državi u kojoj koji god kandidat da pobijedi i postane predsjednik  to neće imati nikakvu drugu posljedicu po sudbinu  država u regionu i na zapadnom dijelu Azije osim nesigurnosti, ekonomskih sankcija i pravljenja političkih planova i projekata i zavjera kako  očitih tako i skrivenih.

Od prije dva dana neki korisnici virtualnog svijeta (interneta) objavljivanjem slika i postova obznanili su svoju suosjećajnost sa ovom bolnom tragedijom kako bi barem malo umanjili bol porodicama žrtava.

  • 5 Novembra, 2020