Ko je tvoj Ismail?

Autor: Dr. Ali Šeriati
Izvor:
Share

Ko je tvoj Ismail?

Ti to znaš sam. Nešto ili nekog, šta god da je to, trebaš dovesti na Minu i odrediti za kurban. Ja ti mogu samo dati znakove kako ćeš ga prepoznati:

Ono što te slabi na putu vjerovanja, ono što te, kada trebaš da ideš, poziva da ostaneš. Ono što te na putu „odgovornosti“ baca u sumnju. Ono što te vezalo za sebe i drži te. Ono čemu si privržen toliko da ti ne dozvoljava da čuješ „poruku“ kako bi priznao zbilju (istinu). Ono što te poziva na „bijeg“. Ono što te vuče i nagoni na opravdavanje i koristoljubivsko tumačenje, a ljubav prema tome te čini slijepim i gluhim. Jedan Ibrahim i „slabost Ismailovska“ tvoja od tebe prave igračku u rukama Iblisa.

Na visokom vrhu časti ispunjene ponosom i vrlinama u tvom životu samo je jedna stvar za koju ćeš se spustiti s visine kako bi je dobio. Gubiš i daješ sva Ibrahimovska postignuća da je ne izgubiš. To je tvoj Ismail. Možda je tvoj Ismail osoba, stvar, stanje, situacija, čak i „slaba tačka“!

…A sada si doveo na gubilište jednog Ibrahima i svoga Ismaila. Ko je tvoj Ismail? Šta je tvoj Ismail? Tvoj položaj? Tvoj obraz? Tvoje zanimanje? Tvoj novac? Tvoja kuća? Tvoj vrt? Tvoje auto? Tvoja porodica? Tvoje znanje? Tvoj duhovni stepen? Tvoje umijeće? Tvoja duhovnost? Tvoja odjeća? Tvoje ime? Tvoje obilježje? Tvoja duša? Tvoja mladost? Tvoja ljepota… ili šta ja znam? To trebaš znati ti sam i Tvoj Gospodar. Ja ti mogu samo ponuditi znakove po kojima ćeš ga prepoznati. Ono što te slabi na putu vjerovanja, ono što te baca u sumnju na putu odgovornosti, ono čemu si privržen toliko da ti ne dozvoljava da čuješ poruku istine i da priznaš zbilju, ono što te vuče i navodi na opravdavanje, koristoljubivsko tumačenje, a ljubav prema tome te čini slijepim i gluhim. I na kraju krajeva, ono za što si spreman da gubiš i daješ sva Ibrahimovska postignuća samo da to ne izgubiš. To je tvoj Ismail! Možda je tvoj Ismail osoba, stvar, stanje, situacija, čak i „slaba tačka“! Ti sam trebaš to, bilo ko i bilo šta da jest, odvesti na Minu i odrediti za žrtvovanje, jer je klanje ovce umjesto Ismaila kurban, a klanje ovce umjesto ovce obični mesarski posao.

  • 11 Augusta, 2019