Nasljeđivanje u svjetlu predaja

Autor: Muhamed Teki Felsefi
Izvor: Dijete, naslijeđe i odgoj I
Share

Nasljeđivanje u svjetlu predaja

Časni Poslanik i čisti Imami, preko svjetla objave i nadahnuća, bili su potpuno svjesni ove činjenice te su u nekim predajama govorili o ovoj tajni. Čak su i mislili na ono što je u naučnim krugovima poznato kao gen, a što se u predajama naziva ‘irk. Za primjer vam ovom prilikom navodim nekoliko takvih predaja:

 

Božiji Poslanik, s.a.v.a., je rekao:

انظُرْ في أيِّ شيء تضَعُ ولدكَ فإنَّ العِرْقَ دَسَّاسٌ

“Pogledaj u šta ćeš pohraniti svoje dijete, jer je, zaista, naslijeđena osobina uhoda.”[1]

El-Mundžid o riječi dess veli:

Irk dessas znači da se moral predaka prenosi na djecu.”

Ovaj hadis vrlo jasno ističe zakon nasljeđivanja izražen riječju ‘irk. Kao da Poslanik svojim sljedbenicima poručuje: Dobro gledajte gdje stavljate svoju sjemenu tekućinu! Ne budite nemarni u pogledu zakona nasljeđivanja! Povedite računa da to mjesto bude (duhovno) čisto, kako vaši potomci ne bi naslijedili nečije nevaljale osobine.

Imam Ali, a.s., je kazao:

حُسْنُ الخُلقِ بُرْهانُ كرمِ الأعراقِ

“Lijepe moralne osobine dokaz su plemenitosti porodičnih korijena (‘irk).”[2]

Muhammed Hanefijje, sin hazreti Alija, a.s., bio je bajraktar u Bici kod deve. Ali mu je dao zapovijed da napadne, on je krenuo, ali je ubrzo bio zaustavljen neprijateljskim sabljama i kopljima. Hazreti Ali je dojahao do njega i rekao: “Naprijed među kopljanike!” On je malo napredovao, a onda je ponovo zaustavljen. Ali, a.s., se zbog sinove slabosti onespokojio, a potom ga je udario koricama mača po ramenu i kazao: “Ovu slabost si donio od majke.”[3]

Ovim se hoće reći: Da si imao majku tako čestitu kao što je čista hazreti Fatima, s.a., ne bi bio takav.    Ova tvoja slabost dolazi kao genetsko naslijeđe od tvoje majke.

Iako je zakon nasljeđivanja postojano i općenito načelo i u pravilu djeca nasljeđuju osobine svojih roditelja, ipak se nekada dogodi da se ovaj zakon zaustavi kod nekih osobina i djeca na svijet dođu sa novim osobinama. U skladu sa novim istraživanjima, ova mutacija i promjena oblika unutar građe uočena je kod gljiva, biljaka, cvjetova, drveća, insekata i životinja, kako kopnenih tako i vodenih, kao i kod nekih ptica, pa čak i kod ljudi.

U određenim slučajevima nove osobine se ustaljuju kod potomaka i preko te osobe u obliku naslijeđa se prenose na buduće potomke te se ovom mutacijom stvara nova osobina, a ponekad se ona zaustavi i bude nepostojana pa je buduća pokoljenja ne nose u sebi.

Po mišljenju naučnika, ova iznenadna promjena oblika i pojava novih osobina temelji se na dva načela:

  1. Promjena stanja gena i hromozoma ćelije jedne generacije;
  2. Nasljeđivanje osobina davnih predaka i pojava nekih skrivenih i recesivnih osobina.

 

[1] El-Mustatref, sv. 2., str. 218.

[2] Gureru-l-hikem, str. 17.

[3] Tetimmetu-l-munteha, str. 17.

  • 4 Februara, 2019