Odabrao bliskost sa Dušom svega

Share

Odabrao bliskost sa Dušom svega

Halil Džubran, 1931., također i Khalil Gibran, bio je libanski, maronitski, arapski i američki pjesnik.

Džubran (Gibran) Halil Džubran

Po mome mišljenju, sin Ebi Talibov je bio prvi Arap koji je odabrao privrženost i bliskost sa Dušom svega i s njom zajedno disao i noćne tajne dijelio. On je bio prvi Arap čije usne su narodu ispjevale pjesmu o Duši svega; ljudima koji prije toga nikada nisu čuli takvu pjesmu pa su ostali zadivljeni sred brojnih blistavih puteva njegova govorništva i tmina vlastite prošlosti. Prema tome, ko god je ostao zadivljen njime i ko god ga je zavolio zadivljenost i ljubav mu je bila povezana s vlastitom nutrinom, a ko god bi prema njemu ispoljio neprijateljstvo bio je od sinova džahilijeta.

Ali je napustio ovaj svijet postavši šehidom vlastite veličanstvenosti! Oči pred svijetom je zatvorio dok mu je namaz između usana bio!

Preminuo je dok mu je srce bilo ispunjeno ushićenošću Gospodarem! Arapi ne bijahu spoznali njegov istinski položaj i njegovu istinsku vrijednost sve dok iz njihova susjedstva narod iz Parsa ne ustade i ne spoznade razliku između dragulja i trošna kamena.

Pred svijetom oči sklopi prije no što je svoju misiju, dostojno i u cijelosti, prema svijetu ispunio. Ali, gledam ga kako se smije prije no što oči pred ovim svijetom sklapa!

Preminuo je preminućem svih prosvijetljenih poslanika koji u svojoj zemlji ne bijahu, koji narodima dolaziše što narodi njihovi ne bijahu i u vremenu se pokazivaše što njihovo vrijeme ne bijaše, ali u tome je mudrost Gospodara tvoga koji najbolje zna!

  • 15 Marta, 2019