Odlike mjeseca redžeba

Share

Odlike mjeseca redžeba

Tri mjeseca u godini: redžeb, ša’ban i ramazan, veoma su časni. Postoji veliki broj hadisa koji govore o njihovim vrijednostima.

Mjesec redžeb je vrlo častan period. Razlog svetosti ovog mjeseca jeste i to što je to haram mjesec. Treba poznavati značenje haram mjeseca i nastojati očuvati njegovu svetost kroz svoja postupanja i djelovanja, pa čak i misli.

  • Preneseno je od Božijeg Poslanika, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, da je rekao:

“Doista, uzvišeni Allah je postavio jednog meleka na sedmo nebo, a zove se Da'i. Kada nastupi mjesec redžeb, ovaj melek svake noći do jutra uzvikuje: ‘Blago onima koji čine zikr, blago onima koji su pokorni.’ Allah, neka je uzvišen, govori: ‘Ja sam sabesjednik onome ko hoće biti Moj sabesjednik, pokoran sam onome ko se Meni pokorava i praštam onome ko od Mene oprost traži. Ovaj je mjesec Moj mjesec, ovaj je rob Moj rob i sva je milost Moja, pa ko Me zove u ovom mjesecu, Ja ću mu se odazivati, ko od Mene ište, dat ću mu, ko traži uputu od Mene, uputit ću ga. Ovaj sam mjesec učinio užetom između Sebe i Mojih robova, pa ko se uhvati za njega, taj će i Mene stići!’”

  • Prenosi se od Poslanika, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, da je rekao:

“Mjesec redžeb je veliki mjesec Božiji i nijedan mu mjesec nije ravan po svetosti i odlici. Borba protiv nevjernika je u ovom mjesecu zabranjena. Znajte da je redžeb Allahov mjesec, ša’ban je moj mjesec, a ramazan je mjesec moga ummeta. Onaj ko isposti jedan dan mjeseca redžeba, zaslužit će veliko Božije zadovoljstvo, Božija srdžba će od njega biti udaljena, a jedna od kapija Vatre za njega zatvorena.”

  • Od Imama Musaa ibn Dža‘fera Kazima, mir s njim, prenosi se:

“Od onog ko isposti jedan dan u redžebu udaljit će se Vatra za jednu godinu putovanja, a ko isposti tri dana, Džennet mu je naređen.”

  • Također je rekao:

“Redžeb je ime rijeke u Džennetu, koja je bjelja od mlijeka i slađa od meda; svakoga ko posti jedan dan u mjesecu redžebu, Allah će napojiti iz te rijeke.”

  • Također, prenosi se od Imama Sadika, mir s njim, da je Božiji Poslanik, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, rekao:

“Mjesec redžeb je za moj ummet mjesec traženja oprosta.”

Zato u ovom mjesecu puno tražite oprost jer Bog prašta i milostiv je. Mjesec redžeb se naziva i asabb zato što se Božija milost u njemu mnogo izlijeva na Ummet. Stoga puno izgovarajte riječi:

أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَأَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ

“Tražim od Allaha oprost i ištem od Njega da primi moje pokajanje.”

  • Ibn Babavejh vjerodostojnim lancem prenosilaca prenosi od Salima da je pričao:

“Otišao sam kod Imama Sadika, mir s njim. Bilo je blizu kraja mjeseca redžeba. Do isteka mjeseca nije bilo ostalo više od nekoliko dana. Kada je mubarek pogled Imama pao na mene, upitao me: ‘Jesi li postio u ovom mjesecu?’ Odgovorih: ‘Ne, tako mi Allaha, o sine Božijeg Poslanika.’ Imam reče: ‘Toliko si sevapa izgubio da njihovu mjeru i količinu osim Allaha niko drugi ne zna. Zaista je ovo mjesec koji je Allah odlikovao, čiju je svetost učinio velikom, a davanje počasti postačima u njemu Sebi obaveznim.’

Tada sam ja upitao: ‘O sine Božijeg Poslanika, ako budem postio u preostalim danima ovog mjeseca, hoću li postići neke od nagrada onih koji su postili u njemu?’ Odgovorio mi je: ‘Salime, svakome ko posti jedan dan s kraja ovog mjeseca, to će biti zaštita od žestine smrtnih muka, od strahote i užasa poslije smrti i od patnje u kaburu; onome ko posti dva dana s kraja ovog mjeseca, to će biti propusnica za prolaz preko Sirata; a ko posti tri dana s kraja ovog mjeseca, bit će siguran na Dan najvećeg straha zbog njegovih strahota i teškoća i bit će mu dato oslobođenje od Vatre.’”

Postoji mnogo predaja koje govore o koristima posta u danima mjeseca redžeba u kojima se prenosi da, ako neko ne može postiti, da bi dobio nagradu za post toga dana, neka svaki dan sto puta prouči sljedeći tesbih:

سُبْحَانَ اللهِ الْجَلِيلِ، سُبْحَانَ مَنْ لَا يَنْبَغِي التَّسْبِيحُ إِلَّا لَهُ، سُبْحَانَ الْأَعَزِّ الْأَكْرَمِ، سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ، وَهُوَ لَهُ أَهْلٌ

“Neka je slavljen Uzvišeni Allah! Neka je slavljen Onaj Kojem slavljenje jedino priliči! Neka je slavljen Najmoćniji i Najplemenitiji! Neka je slavljen Onaj Koji se dostojanstvom ogrnuo i Koji ga je Dostojan.”
  • 9 Februara, 2019