Ovaj svijet­, zatvor za vjernike a džennet za nevjernike

Autor: Muhammed Taqi Misbah Yazdi
Izvor: Savjeti Božijeg poslanika, s.a.v.a., Ebu Zerru, r.a.
Share

Plemeniti Poslanik, s.a.v.a., da bi pripremio teren za pojavu straha i tuge te da bi učinio prihvatljivijim ova dva duhovna osjećanja, kaže:

“O Ebu Zerre, Ovaj svijet je zatvor za vjernika a džennet za nevjernika. I nijedan vjernik u njemu ne osvane, a da nije tužan.”

Kad u vjerniku oživi osjećaj da se nalazi u zatvoru, on ne očekuje da se lijepo provodi i ne razmišlja da vrijeme provodi u uživanju u ovosvjetskim blagodatima. Blagodatima Ovog svijeta koristi se samo toliko da stječe snagu za putovanje ka Bogu. On se nakon svake korištene blagodati i ostvarenog užitka zahvaljuje Bogu.

S druge strane, Ovaj svijet je džennet za nevjernika zato što se on, dok je na Ovom svijetu, može truditi za svoj smiraj i ostvarivanje užitaka. Ako uopće za njega postoje smiraj i užitak, oni su na Ovom svijetu. Zbog loših djela koja je počinio na Sudnjem danu biti će pogođen Božijom kaznom. Božija kazna i srdžba toliko su žestoke da je Ovaj svijet sa svim svojim problemima i nedaćama za njega džennet.

Poznata je priča da je jedan siromašan i bolestan jevrej došao kod Imama Hasana Mudžtebaa, a.s., koji je bio svečano obučen i bio je na konju. Taj jevrej je rekao: Vaš djed je rekao da je Ovaj svijet zatvor za vjernika a džennet za nevjernika. Mene zanima da li je Ovaj svijet džennet za vas koji ste u punom sjaju i ugledu na konju ili za mene siromaha, bolesnog? Sa ovim siromaštvom i nedaćama Ovaj svijet je za mene džehennem, a ne džennet!

Imam, a.s., je odgovorio: Kad bi znao kakve je teške kazne Bog za vas pripremio, razumio bi da je Ovaj svijet sa ovim teškim stanjima u kojim si za tebe džennet. I obrnuto, kada bi vidio kakve je položaje Bog za nas pripremio u Džennetu, razumio bi i da kada bi sav Ovaj svijet nama dali, naspram tih položaja to ne bi bilo ništa drugo do zatvor.

Kada je Ovaj svijet zatvor za vjernika, prirodno je da on na njemu bude tužan i žalostan jer zatvor nije mjesto veselja.

Potrebno je napomenuti da pohvaljenost tuge u ovoj predaji ne znači da je svaka tuga pohvalna i da se čovjek treba truditi da stalno bude tužan. Ne može se iz ove predaje izvući jedan ovakav generalan i apsolutan zaključak. Zasigurno, svako pitanje koje se spominje u ovakvim savjetima uvjetovano je i njegova obuhvatnost je ograničena. Ipak, istraživanjem i dobrim poznavanjem Božijih riječi i riječi bezgrješnih, a.s., moguće je razumjeti u kakvim slučajevima opseg općenitog i obuhvatnog suda postaje ograničen.

 

 

  • 18 Novembra, 2019