Poslanik, s.a.v.a., i rođenje i odgoj hazreti Alija, a.s.

Autor: Grupa autora
Izvor: Znamenja Upute 1
Share

Poslanik, s.a.v.a., i rođenje i odgoj hazreti Alija, a.s.

Odnos između časnog Poslanika, s.a.v.a, i hazreti Alija nije bio ograničen na uobičajeni rodbinski, već su njih dvojica bili i duboko misaono i emotivno povezani. Kad god bi Fatima bint Esed izlazila iz kuće i nosila svoju bebu, koja je bila rođena unutar časne Ka’be,[1] Muhammed bi prilazio, uzimao Alija od majke i stavljao ga u svoje naručje.[2] Ovo je bio početak posebne pažnje prema Aliju i posebne pripreme.

Ovo dijete je odraslo u okrilju svojih roditelja i amidžića kojeg je često posjećivao i nakon što se oženio Hatidžom. Poslanikova posebna ljubav i izvanredna pažnja bile su posvećene ovom djetetu. Kada je bio budan, on bi mu tepao i uzimao ga u naručje, a kada je spavao, on bi ljuljao njegovu bešiku. Ova stalna pažnja i mnogo ljubavi ostavili su svoj trag na ponašanju i osjećajima hazreti Alija, a izlijevali su se kroz njegove govore. Ukazao je na svoju izvanrednu bliskost s Poslanikom:

وَقَدْ عَلِمْتُمْ مَوْضِعِي مِنْ رَسُولِ اللهِ(صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ) بِالْقَرَابَةِ الْقَرِيبَةِ، وَالْمَنْزِلَةِ الْخَصِيصَةِ: وَضَعَنِي فِي حِجْرِهِ وَأَنَا وليدٌ يَضُمُّنِي إِلَى صَدْرِهِ، وَيَكْنُفُنِي فِي فِرَاشِهِ، وَيُمِسُّنِي جَسَدَهُ، وَيُشِمُّنِي عَرْفَهُ، وَكَانَ يَمْضَغُ الشَّيْءَ ثُمَّ يُلْقِمُنِيهِ، وَمَا وَجَدَ لِي كَذْبَةً فِي قَوْل، وَلاَ خَطْلَةً فِي فِعْل.

وَلَقَدْ قَرَنَ اللهُ تَعَالَى بِهِ(صَلَّى اللهُ عَلَيهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ) مِنْ لَدُنْ [أَنْ] كَانَ فَطِيمًا أَعْظَمَ مَلَك مِنْ مَلاَئِكَتِهِ يَسْلُكُ بِهِ طَرِيقَ الْمَكَارِمِ، وَمَحَاسِنَ أَخْلاَقِ الْعَالَمِ، لَيْلَهُ وَنَهَارَهُ، وَلَقَدْ كُنْتُ أَتَّبِعُهُ اتِّبَاعَ الْفَصِيلِ أَثَرَ أُمِّهِ، يَرْفَعُ لي فِي كُلِّ يَوْم عَلَمًا مِنْ أخْلاقِهِ، وَيَأْمُرُني بِالاقْتِدَاءِ بِهِ.

“Znajte, doista je mjesto moje u Poslanika Božijeg – mir i blagoslovi Božiji neka su na nj i porodicu njegovu! – s obzirom na srodstvo vrlo blisko i položaj poseban. Kada bijah dijete, uzeo me u okrilje svoje. Običavao me je privijati uz grudi svoje i stavljati me pored sebe u postelji svojoj, primicati tijelo svoje blizu moga, te mi omogućavati da mirišem miomiris njegov. Imao je običaj sažvakati nešto, pa mi onda to davati, zalogaj po zalogaj. Nikada nije našao laž u govoru mome, niti slabost u bilo kojem postupku mome. Od vremena njegova – mir i blagoslovi Božiji neka su na nj i na potomstvo njegovo! – odbijanja od sise, Allah je uz njega postavio najvećeg od meleka Svojih da ga vodi i danju i noću putem dobrote i lijepog ponašanja. A ja sam ga slijedio poput devčeta koje slijedi trag majke svoje. Svaki dan mi je pokazivao, u obliku znamenja, neke od osobina svojih i naređivao mi da ih slijedim.”[3]

Sa povećanjem ekonomske krize kod Kurejšija, Božiji Poslanik, s.a.v.a., je predložio svojim amidžama Hamzi i Abbasu da pomognu Ebu Talibu. Tako je Abbas preuzeo Taliba, Hamza je odveo Džafera, Ebu Talib je zadržao Akila, a Muhammed je uzeo Alija. Muhammed, s.a.v.a., je rekao: “Ja sam odabrao Alija, onog kojeg je Bog izabrao za mene.”[4] Na ovaj način Ali je prešao kod svog amidžića i pod njegovu skrb. Njegova ličnost sjala je sve većim i ljepšim sjajem, a do zadnjih trenutaka života časnog Poslanika nije se odvajao od njega.

Međutim, Poslanikova briga o Aliju nije bila ograničena samo na period ekonomske krize. Zato nam postaje jasno da je on imao drugi cilj, a to je odgoj Alija pod svojim okriljem, da bi ga na poseban način pripremio za veliku duhovnu ulogu u vjeri posljednjeg Poslanika, za čije vođstvo je Svevišnji Allah odabirao najbolje Svoje robove.

Prema tome, Svevišnji Allah je bio za Alija spremio da ga od samog djetinjstva Poslanik nadgleda i poklanja mu svoju naklonost i ljubav te da uči iz njegove lijepe ćudi i istaknutih vrlina. Poslanik, s.a.v.a., je s njim postupao kao sa svojim djetetom… Hazreti Ali je u svim promjenama i Poslanikovim doživljajima vezanim za svijet nevidljivog bio uz njega i po cijeli dan se nije odvajao od njega.[5] Ono što nam je historija sačuvala o načinu života Imama Alija jasno govori koliko se on okoristio duhovnim pripremama Božijeg Poslanika prije i poslije poslanstva, kako bi on, pored političkog, bio sposoban da bude autoritet i na polju misli i nauke nakon časnog Poslanika.

[1] Hakim Nišaburi kaže: „Broj predaja koje govore da je Fatima, Esadova kći, rodila hazreti Alija unutar časne Ka’be, dostigao je do stepena mutevatira.“ El-Mustedreku ‘ala-s-sahihejn, sv. 3, str. 483.

[2] El-Fusulu-l-muhimme Ibn Sabbag, str. 113.

[3] Staza rječitosti, govor br. 192.

[4] Mekatilu-t-talibijjin, str. 36; El-Kamil fi-t-tarih, sv. 1, str. 37.

[5] Staza rječitosti, govor br. 192; Šerhu-l-nehdžu-l-belaga – Ibn Ebi-l-Hadid, sv. 4, str. 315.

  • 12 Decembra, 2019