Pouzdanje u Allaha

Autor: Grupa autora
Izvor: Znamenja Upute 1
Share

Pouzdanje u Allaha

Svevišnji Allah je govorio Svom Poslaniku:

أَلَيْسَ اللَّهُ بِكَافٍ عَبْدَهُ

A zar Allah dovoljan nije robu Svome?![1] Također mu je rekao:

وَتَوَكَّلْ عَلَى الْعَزِيزِ الرَّحِيمِ الَّذِى يَرَٮٰكَ حِينَ تَقُومُ وَتَقَلُّبَكَ فِى السَّـٰجِدِينَ

I na Silnoga i Samilosnoga ti se osloni, Koji, kad ustaneš, vidi te, i tvoje pregibanje međ’ onima što padaju ničice![2] Plemeniti Poslanik, s.a.v.a., je, kao što je Svevišnji Allah rekao, imao apsolutno pouzdanje i sigurnost u Njegovu Svetu Bit, neka je uzvišen.

Prenosi se od Džabira da je rekao: “Bili smo s Božijim Poslanikom, s.a.v.a., u bici Zatu-r-rika'a[3] i došli smo do drveta koje je načinilo hlad. U znak poštovanja prema Božijem Poslaniku nismo sjeli u hlad. I dok se Poslanik, s.a.v.a., odmarao u hladovini, odjednom mu je prišao neki idolopoklonik, zgrabio njegovu sablju obješenu o drvo i stojeći pred njim upitao ga: “Bojiš li me se?” On je odgovorio: “Ne.” Idolopoklonik je nastavio: “Ko će te izbaviti od ove oštre sablje? ” Plemeniti Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Allah”, i na to ovome sablja ispade iz ruku. Poslanik, s.a.v.a., je podigao sablju i upitao čovjeka: “Ko će tebe sada spasiti od mojih ruku?” Idolopoklonik je rekao: “Očekujem da mi ti oprostiš.” Poslanik, s.a.v.a., mu je onda zatražio: “Reci: ‘Nema boga osim Allaha i Muhammed je Njegov Poslanik.’”, ali čovjek je odgovorio: “Oslobodi me od izgovora ovih riječi, ali ti se zavjetujem da nikada neću ratovati protiv tebe, niti ću pomagati one koje žele protiv tebe ratovati.” i Poslanik, s.a.v.a., ga je onda pustio. Kada se idolopoklonik vratio svojim prijateljima, rekao je: “Ja vam dolazim od najboljeg čovjeka.””[4]

[1] Ez-Zumer, 36.

[2] Eš-Šu'ara, 217-219.

[3] Zatu-r-rika’: Kurejšije, kao osovina saveza, na Hendeku su izgubili bitku. Jevreji iz Medine, koji su prekršili dogovor s Poslanikom, s.a.v.a., bili su drugi članovi saveza po brojnosti. Nakon Hendeka, Božiji Poslanik, s.a.v.a., i njih je kaznio zbog izdaje. Treći u savezu bili su neki ogranci plemena Gatafan za koje je Božiji Poslanik, s.a.v.a., saznao da se spremaju upasti u Medinu. Zato je preventivno pokrenuo četu od 400, po nekim predajama 700 boraca da ih iznenadi. Kada je Poslanik, s.a.v.a., na čelu vojske stigao do njihovog boravišta, oni su već bili pobjegli u planine, tako da se bez borbe vratio s vojskom.

Zašto je bitka nazvana Zatu-r-rika'om? Postoje različita mišljenja: u ovom pohodu muslimani su imali manjak konja, tako da je 6 do 8 ljudi naizmjenično koristilo istog konja; zbog ozljeda i krvarenja nogu, na rane su stavljali komadiće platna, a „rika'“ znači „komadići krpa“; jedni su govorili da su muslimani nosili zastavu sastavljenu od raznih boja, dok su drugi govorili da u području Nahl, tamo gdje su živjeli neprijatelji, postoji prugasto brdo: crne, bijele i crvene boje. Vidi str. ???

[4] Rijadu-s-salihin, str. 5, hadis br. 78; Sahihu Muslim, sv. 4, str. 465.

  • 22 Novembra, 2019