Šah-mat

Share

Šah-mat

Marokanski pisac i politički analitičar Mahmud El-Magribi

f-35

Prije nekoliko dana Amerika je povukla borbene avione F-35 i ponos američke industrije iz regije Zaljeva i istočnog Mediterana, čekajući modernizaciju svoje tehnologije ili odluku da se prijevremeno povuku iz službe.

Američka odluka uslijedila je nekoliko sati nakon što je Iran objavio da sablasni F-35 više neće biti skriven na ekranima IRGC-ovih radara, Detektor-1 i Detektor-2. To znači da je u dometu iranske zračne obrane S-373. Iranska najava da njegovi radari otkrivaju avion F-35 znači mat i da je bitka za F-35 završena do daljnjeg!

USS georgia podmornica

Iranska najava generirala je olakšanje u Kini i Rusiji, jer politički prevededno ova deklaracija znači povratak pravila angažmana u njihovu korist (zajedno u jednu silu), iako je Amerika proizvela F-35 kao željeznu baba rogu koja plaši rastući Istok.

Šamar naprednom avionu F-35 opremljenom sofisticiranom opremom za digitalni rat nije bio posljednji šamar koji je Amerika dobila. Amerika je bila prisiljena ukloniti nuklearnu podmornicu USS Georgia iz voda Zaljeva brzo nakon iznenadnog kvara koji je pogodio elektronski sistem raketnog bacača, iz straha od najgoreg.

Iranski protuzračni sistem bavar 373

Povlačenje američke podmornice Georgia iz voda Zaljeva bilo je ne samo američko povlačenje, već i signal za Izrael da svoju podmornicu delfin dovede u svoju pomorsku bazu nakon što je isplovila i prešla Sueski kanal do Crvenog mora koji je vodio prema Zaljevu.

Pored vraćanja nuklearnih bombardera B-52 dok su bili još u zraku u svoje baze u Britaniji, koje su trebali sletjeti u izraelsku zračnu bazu.

Brzi iranski tehnološki razvoj u ratnoj industriji prisiljava Ameriku na povlačenje, a bitka s Iranom neće biti lahka. Amerika ne treba voditi ovu bitku da bi saznala njene rezultate. Pametnom je dovoljan i signal.

  • 18 Januara, 2021