Kraj Fukuyamine a početak Trampove histrorije

Share

Kraj Fukuyamine a početak Trampove histrorije

Brzi događaji i previranja koji ovih dana potresaju Ameriku rezultat su uklanjanja zastora sa pravog lica američkog društva rukom Donalda Trampa. Ovo lice je bilo nezamislivo za one koji su Ameriku doživljavali da je na vrhuncu društvenog, kulturnog i političkog napretka. Kao i za Francisa Fukuyamu, američkog intelektualca koji u svojoj knjizi Kraj povjesti i posljednji čovjek opetuje svoj ponos ovom stvari.

Fukuyama koji je svoju teoriju razložio krajem osamdesetih godina prethodnog stoljeća, ignorirao je historiju izgrađenu na ubijanju, okupaciji, napadima, pljačkama i uništavanju miliona ljudskih života oslanjajući se na vojnu silu. Njegova teorija potpuno je u skladu sa Američkom zabludom i nadmenošću, posebno njihove političke elite, a sada, nakon što su Tramp i 75 miliona Amerikanaca dokazali da Amerika još uvijek živi na divljem zapadu, stiče se dojam da bi trebao preispitati svoja mišljenja i stavove.

Činjenica da je 75 miliona Amerikanaca svojevoljno glasalo za nekog ko je po svjedočenju američkih psihologa lud, ekstremni rasist, koji jedno porijeklo smatra boljim od drugog porijekla, koji javno, besramno i arogantno govori o tome kako će koristiti nuklearno oružje da bi uništio države i narode, spreman je uvući Ameriku u vatru kako bi ostao na vlasti i potiče svoje rasističke grupe koje ga podupiru da napadnu na Kongres, sve to pokazuje da Amerika uopće nije onakva kakvom je Fukujama umislio da jeste.

Naoružane grupe izašle su na ulice da ponište rezultate izbora u kojima je Tramp izgubio. Jedna od njih je Cowboys for Trump čiji vođa je visoki zvaničnik u jednoj od američkih država! Prijetio je da će ići prema Washingtonu i da će zarad sprječavanja da Bajden dođe na vlast proliti mnogo krvi! A Tramp i dalje nastavlja amnestirati kriminalce, pronevjerenike, prevarante, utajivače poreza koji su napali na Kongres te pljačkali i ubijali. Sve ovo pokazuje da je Amerika u jednoj a Fukuyama u drugoj preriji.

Za inauguraciju predsjednika za koju Fukuyama tvrdi da je kraj historije, Washington se izolovao od Amerike i svijeta i rasporedio oko 30 hiljada pripadnika Nacionalne garde, sigurnosti i policije. Naravno, nakon što je postalo jasno da veliki broj tih snaga pripada ekstremistima i rasistima, upozoreni su na svoje ponašanje! Sve ovo pokazatelj je da američko društvo pati od rasizma, kulture divljeg zapada te intelektualne i političke zaostalosti.

Nakon napada na Kongres i oslobađanja iz boce rasističkog džina te patološkog širenja fenomena Trampizam, neki od američke elite javno su upozorili na kolaps američkog sistema i raspad SAD-a. To je pokazatelj da je Fukuyamina Amerika klimava Amerika.

Ne mislimo da će ljudi svijeta koji su izloženi vatri američke nepravde žaliti na njihovom sudbinom. Već, čvrsto smo uvjereni da će svijet odahnuti bez američke sotonske imperije čija sjena je već decenijama poput noćne razastrta nad svim mjestima.

  • 22 Januara, 2021