Sedam vojnih iznenađenja

Share

Sedam vojnih iznenađenja

Prethodne sedmice vojska IR Iran održala je prve velike vojne vježbe dronovima uz prisustvo četiri roda vojske u području Semnana i pograničnim područjima zemlje. Vojna vježba je sadržavala značajne tačke i karakteristike.

U jednom dijelu vježbe, učestvovalo je više stotina bespilotnih letjelica različitih tipova poput: Muhadžir, Ebabil, Keman-12, Ãrash, Kijan, Pelikan, Simorg, Sa'ege, Hazem, Yasir… koji su se našli na pisti kao dio vojnih dronova.

Isto tako u drugom dijelu priređena je izložba najnovijih dostignuća vojnih dronova, gdje su se mogle vidjeti nova dostignuća na što ćemo ukazati analizom novih dešavanja na ovoj vojnoj vježbi.

  1. Ispaljivanje rakete Azarahš sa drona Karrara presretača

Jedna od akcija koja se trenirala na ovoj vježbi, jeste presretanje pomoću drona Karrar i ispaljivanje rakete zrak-zrak Azarahš. Ova akcija se izvodi po prvi put. Mlazni dron Karrar koji se posljednjih godina koristio u različitim misijama oružanih snaga, a prethodno je služio kao dron samoubica, sada je korišten kao presretač, opremanjem ovom novom sposobnošću dobio je kapacitet većeg suprotstavljanja zračnim ciljevima.

Prije nekoliko mjeseci prilikom izvođenja vojnih vježbi Zu-l-fikar 99, vojska je u području Džasik uspješno upotrjebila dron Karrar za presretanje i udaljavanje iz oblasti vježbe tri američke letjelice RQ-4, MQ-9 i P-8.

Jedna od karakteristika rakete Azarahš ispaljene sa Karrara, jeste to da joj je pogon bezdiman, tako da nakon ispaljivanja ne ostavlja dimni trag, što ima značajnu ulogu u faktoru iznenađenje za neprijateljske letjelice kao i za skrivanje pozicije drona.

2 – Opremanje presretačkog drona Karrar mitraljezom

Opremanje drona Karrar raketom Azarahš jedna je od nadogradnji izvršenih na dronu. Druga nadogradnja demonstirana na vojnoj vježbi jeste instaliranje trocjevnog mitraljeza u nos drona koji koristi ili za ispaljivanje upozoravajućih hitaca ili za pucanje na metu.

3 – Ispaljivanje rakete top attack Almas sa drona Ebabil

Precizna top attack raketa zrak-zemlja čije fotografije sa testiranja postoje od prije, na ovoj vojnoj vježbi korištena je od strane kopnenih snaga pod imenom Almas i to sa drona Ebabil.

Ova raketa koja je već prije privukla ogromnu pažnju vojnih stručnjaka zbog sličnosti cionističkoj raketi Spike, spada u vrstu top attack raketa, dometa 8 km. Osobina ove rakete je napad na oklopne ciljeve i tenkove odozgo, jer tenkovi i oklopnjaci uglavnom sa gornjeg dijela imaju slabiju oklopnu zaštitu tako da im raketni napad odozgo nanosi veće štete.

4 – Naoružanje drona Kaman-12

Dron Kaman-12 poznat kao prvi borbeni dron proizveden od strane armije IR Iran, predstavljen je prije 3 godine, prilikom održavanja izložbe Ektedar 40. Ovaj dron, proizvod vojne industrije Irana, ima mogućnost nošenja različitog arsenala, a prije početka ovih vojnih vježbi mogao je nositi samo raketu Ahgar, ali na izložbi postignuća u tehnologiji vojnih dronova, predstavljen je njegov novi arsenal.

Izloženi dron osposobljen je za nošenje pametnih bombi, preciznih raketa serije Kaim, Almas i rakete od 25 mm.

Kaman 12 ima radijus kretanja od 1000 km, brzinu od 200 km/h, i neprestanog leta od 10 sati, može nostiti teret od 100 kg, a maksimalno opterećenje pri poletu je 450 kg.

5 – Ispaljivanje drona samoubice sa prenosive platforme

Još jedna operativna mjera vojnih dronova jeste ispaljivanje drona samoubice Ãraš sa prenosive platforme na komercijlanim vozilima, što dodatno povećava moć pokretljivosti i premještanja dronova samoubica prilikom potrebe za prikrivanjem.

Dron Ãraš koji se spominje kao dron samoubica za ciljanje radarskih sistema neprijatelja, ima sposobnost preciznog napada na osjetljive i kritične neprijateljske ciljeve.

6 – Izvođenje operacija dalekometnih dronova sa obala Makrana

Poletanje dronova samoubica sa obala Makrana i ciljanje predviđenih tački u oblasti Semnana na udaljenosti od 1400 km, je još jedna od akcija izvedenih na vojnoj vježbi.

Oslanjanje na izvođenje akcija dalekometnim dronovima jedna je od tački na koju se usredsredilo u ovoj vojnoj vježbi i kako je objavljeno, domet vojnih dronova samoubica je 2000 km, koji se određenom mjerom može povećati na 4000 km.

7 – Dron samoubica koji poleće sa helikoptera

Još jedno od ostvarenja na planu vojnih dronova prikazan na ovoj izložbi jeste dron samoubica koji se lansira iz zraka sa postolja pričvršćenog na helikopter odakle započinje let prema svome cilju.


https://donya-e-eqtesad.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D9%86-62/3729390-%D8%B4%DA%AF%D9%81%D8%AA%DB%8C-%D9%86%D8%B8%D8%A7%D9%85%DB%8C-%D8%A7%D8%B1%D8%AA%D8%B4-%D8%B1%D9%82%D9%85-%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%AF

  • 12 Januara, 2021