Širk glede stvaranja Stvoritelja

Autor: Murteza Mutahari
Izvor: Čovjek i vjerovanje - Monoteistički svjetonazor
Share

Širk glede stvaranja Stvoritelja 

Neki narodi su smatrali da je Bog bit kojoj ništa nije slično i poznavali su Ga kao jedinstven oslonac svijetu, ali su neki Njegova stvorenja smatrali Njegovim sudruzima u stvaranju. Naprimjer, govorili su da Bog nije odgovoran za stvaranje zla. Zlo je stvorenje nekih stvorenja.[1]

Ovakva vrsta širka, tj. širka u stvaranju i djelatnosti suprotna je tevhidu u djelima. Islam i ovakvu vrstu širka smatra neoprostivom. Naravno, širk u stvaranju posjeduje određene razine. Neke od tih razina su skriveni, a ne očiti širk. Zbog toga on ne uzrokuje potpuni izlazak iz kruga sljedbenika tevhida i okvira islama.

Širk u svojstvima

Širk u svojstvima, zbog preciznosti pitanja, nikada nije predmet rasprave među običnim pukom. Širk u svojstvima isključivo se tiče učenjaka koji razmišljaju o ovim pitanjima, ali nemaju dovoljnu sposobnost i dubinu razumijevanja. Pojedini islamski pravci su zapali u ovakav širk.

I ova vrsta širka je skriveni širk i ne uzrokuje izlazak iz okvira islama.

 


[1] Nesreće, izopačenosti, mahane, nedostaci i, ukratko, svi nepoželjni događaji i dešavanja terminološki se nazivaju “zlom”. O načinu povezanosti zla sa Bogom iscrpno se raspravljalo u drugoj autorovoj knjizi, koja se zove Božija pravda.

  • 10 Decembra, 2019