Sprječavanje arapsko-hebrejskog plana za atentat na generala Sulejmanija

Share

Sprječavanje arapsko-hebrejskog plana za atentat na generala Sulejmanija

Direktor obavještajnog sektora Garde islamske revolucije, Husejn Taeb danas, u četvrtak, objavio je vijest o sprječavanju plana atentata na komandanta Kuds snaga u Gardi generala Sulejmanija od strane arapsko-hebrejskih obavještajnih službi.

Taeb je na 23. kongresu komandanata revolucionarne Garde otkrio da je obavještajni sektor Garde uhapsio tim za izvođenje atentata.

Taeb je objasnio da su članovi tima priznali da su atentat namjeravali izvršiti u danima devetog i desetog muharrema i tako izazvati veliki događaja koji bi poremetio unutrašnju situaciju i uzburkao javno mnijenje u Iranu.

Plan je bio osmišljen tako što je ovaj tim nakon ulaska u Iran prije oko 8 mjeseci kupio prostor u blizini husejnije koja pripada rahmetli ocu generala Sulejmanija. Pripremili su od 300 do 500 kilograma eksploziva kojeg su postavili u tunel ispod husejnije kako bi ga aktivirali kada general bude učestvovao na programima žalosti povodom muharrema.

Direktor obavještajnog sektora Garde je naglasio da su ovim zločinačkim činom pokušali izazvati sektaški rat i predstaviti ga osvetničkim činom unutar Irana. On je dodao da su oni bili toliko sigurni u uspjeh svog plana da je cionistički premijer Netanyahu nedavno izjavio da će oni izvršiti atentat na generala Sulejmanija.

http://www.almayadeen.net/news/politics/1347910

  • 3 Oktobra, 2019