Talibani otkrivaju svoje pravo lice

Share

Talibani otkrivaju svoje pravo lice:

13 Afganistanaca koji su se predali hladnokrvno je ubijeno

Mirovni sporazum koji su Sjedinjene Države potpisale sa “talibanima” u glavnom gradu Katara, Dohi, 29. 02. 2020. godine, dao je ovoj terorističkoj oružanoj tekfirijskoj grupi priliku da se pojave kao “ljudi koji nose elegantnu odjeću, imaju pametne telefone, i vladaju umijećem diplomatskog govora pred međunarodnim medijima. Međutim, ne znači da su “talibani” promijenili svoj pogled na svijet, ili odustali od svojih ciljeva, ili da su se odrekli brutalnosti, nakon što su učvrstili dominaciju nad Afganistanom.

Praktično, talibani se u suštini – njihova ideologija, način na koji gledaju islam i nametanje vlastitih vjerskih zakona društvu silom oružja – nisu bitno promijenili kao pokret. Istina je da su se politički i vojno prilagodili, od svgrnuća u septembru 2001., ali ideologija brisanja drugačijeg, tekfirenja i ubijanja još uvijek je snažno prisutna u njihovim glavama, daleko od njihove navodne umjerene retorike, pažljivo biranih riječi njihovih vođa, i propagandne medijske slike, poput prisustva na ceremonijama Ašure ili sastanaka njihovih vođa s predstavnicima afganistanskih zajednica Sika.

Na prvoj press konferenciji “talibana”, njihov portparol Zebihullah Mudžahid je obećao “pomilovanje” Afganistancima. Ali nakon 15-ak dana od Mudžahidovih riječi, pokret se brzo pojavio u svom pravom izdanju, provodeći ubijanja koja nikada nije napustio. “Amnesty International” je otkrio (utorak, 5. oktobar 2021) da su “talibanske snage nezakonito ubile 13 Hazara, od kojih su većina bili afganistanski vojnici koji su se predali militantima”.

Prema istrazi ove organizacije, ubistva su se dogodila u selu Kāhūr u centralnoj provinciji Dajkundi 30. avgusta, 11 žrtava bili su pripadnici afganistanskih snaga bezbjednosti, a dva su bili civili, uključujući djevojku od 17 godina.

Ovaj užasan zločin (pogotovo jer su pobijeni u stanju predaje) počinjen je dok je svijet gledao hoće li talibani ispuniti svoja početna obećanja o toleranciji i inkluziji žena i etničkih manjina, uključujući šiijske Hazare. Međutim, dosadašnje akcije talibana, poput obnovljenih ograničenja za žene i imenovanja vlade isključivo za muškarce, naišle su na zgražanje međunarodne zajednice.

U tom kontekstu, generalna sekretarka Amnesty Internationala, Agnes Callamard, rekla je da su “hladnokrvna pogubljenja (nad Hazarima) dodatni dokaz da talibani čine ista užasna zlostavljanja po kojima su bili ozloglašeni tokom svoje prethodne vladavine Afganistanom”. S druge strane, “glasnogovornici talibana”, “Zebihullah Mudžahid” i “Bilal Kerimi”, nisu odgovorili na pozive Associated Pressa za komentar.

Iako je šef policije Daykundi Sadikullah Abid, koga su imenovali “talibani”, negirao da je bilo ubistava, samo je rekao da je jedan pripadnik talibana ranjen u napadu izvršenom u provinciji. Ali izvještaj Amnestyja je argumentima dokazao zločin.

U izvještaju se napominje da su 14. avgusta talibani preuzeli kontrolu nad okrugom Daykundi, nakon čega su, prema procjenama, 34 bivša vojnika potražili sigurnost u zelenoj zoni. Vojnici s vladinom vojnom opremom i naoružanjem pristali su se predati talibanima. Muhammed Azim Sadakat, koji je predvodio predaju grupe, organizirao je predaju oružja u prisustvu talibana.

Procjenjuje se da je 30. avgusta 300 talibanskih boraca stiglo u blizinu sela Dehani Kol, gdje su boravile afganistanske snage sigurnosti, neki s članovima porodice. Prema izvještaju, “Dok su snage sigurnosti pokušavale napustiti područje sa svojim porodicama, talibanski borci su ih sustigli i otvorili vatru na gomilu, ubivši 17-godišnju djevojku po imenu Ma’sume. Vojnik je uzvratio na vatru, ubivši jednog talibanskog borca i ranivši drugog. ”

U izvještaju se dodaje da su talibani nastavili pucati dok su porodice bježale, ubivši dva vojnika, nakon čega se predalo devet pripadnika sigurnosnih snaga. Talibani su ih odveli na obalu obližnje rijeke i pobili ih, navodi Organizacija za ljudska prava.

Kao odgovor na pokušaj talibana da izbjegnu zločin i preuzmu odgovornost za njega, Amnesty International je skrenuo pažnju na činjenicu da je provjerio fotografije i video zapise nastale nakon ubistava.

Važno je napomenuti da Hazari čine oko 9 procenata afganistanskog stanovništva od 36 miliona stanovnika i da su zbog svoje etničke i mezhepske pripadnosti često na meti prošlih i sadašnjih “talibana”.

https://www.alahednews.com.lb/article.php?id=35775&cid=116

  • 6 Oktobra, 2021