Scroll to top
Podijeli

Ukrainski hrvač Elmar Nur Alijev16. Juna 2019.

Ukrainski hrvač Elmar Nur Alijev

Odazivam ti se Hamenei!

Ukrainski hrvač koji se na dodjeli nagrade na državnom prvenstvu u hrvanju pojavio sa majicom na kojoj je lik lidera revolucije, rekao je: “Zbilja, liderovo ime bilo na perzijskom ili latinicom, s koje god strane da se napiše on je lider i to je gracioznost imena našeg gospodina sejjida Alija Hameneija.”

Ova fotografija je toliko kružila društvenim mrežama da je jedan novinar koji govori turski azerski iz Farsa, telefonom stupio u kontakt i obavio kraću reportažu s ovim 22-o godišnjim Azerbejdžancem.

Fars: Molim vas predstavite mi se, koliko ste stari, odakle ste i gdje živite.

Ja sam Elmar Nur Alijev, imam 22 godine, porijeklom sam iz Azerbejdžana, međutim trenutno živim u Ukraini, i već 11 godina se bavim hrvanjem.

Fars: Na kojem natjecanju ste dobili medalju koju ste primili u majici sa slikom rahbara revolucije?

Bilo je to državno natjecanje Ukraine, i hvala Bogu osvojio sam zlato.

Zbilja, rahbarovo ime bilo napisano latinicom bilo perzijski, on je lider, i to je gracioznost imena našeg gospodina sejjida Alija Hameneija.

Pars: Zašto sa slikom iranskog lidera?

Moj mardža’ taklid je sejjid Ali Hamenei, i nanijetio sam da ukoliko osvojim zlato, na podijum ću izići s njegovom slikom, jer on je moja duša. Zbilja rahbarovo ime bilo napisano latinicom bilo perzijski, s bilo koje strane, on je lider, i to je gracioznost imena našeg gospodina sejjida Alija Hameneija.

Fars: Znate li koliko je odjeknulo ovaj vaš postupak?

Kao što sam rekao, nanijetio sam sa slikom uvaženog gospodina otići na podijum, to sam rekao jednom ukrainskom efendiji, da osvojim li zlato sigurno ću medalju uzeti sa slikom uvaženog lidera na grudima, to sam i uradio, a nakon toga vidio sam koliko je imalo pozitivno odjeka.

Za tebe bih se žrtvovao

Pars: Kada biste htjeli nešto reći lideru, šta bi to bilo?

Manji sam od toga da bih mu mogao bilo šta kazati, jedino što bih rekao je: Canım sana kurban olsun – za tebe bih se žrtvovao.

Volio bih ga vidjeti izbliza

Fars: Kada biste ajetullaha sejjid Alija Hameneija vidjeli izbliza šta biste uradili?

Vjerujte, to mi je želja! Znam da kada bi se to dogodilo od stida ne bih mogao podići glavu, ali znam, gledao bih ga s puno ljubavi, ponosim se što je on naš velikan, i kamo sreće da ga jednom vidim izbliza.

Fars: Jeste li do sada putovali u Iran?

Da, dva puta, jedanput zbog natjecanja na Kupu Šehidi, 2016. godine, drugi put u zijaret hazreti Ma’sumi i Imamu Ride, a.s., te sam išao i na mezar rahmetli imama Homeinija, r.a., 2017. godine.

Fars: Vaš profil na instagramu pun je video klipova o braniteljima Harema, zašto postavljate njihove slike i video klipove?

Ja sam šiija, i svi šehidi na putu islama za mene su cijenjeni i dragi, i šehidi branitelji Harema su mi također dragi, jer nisu dozvolili da haremu hazreti Zejnebe, s.a., zafali jedna cigla. Šehidi branitelji Harema, su kao pravi zaljubljenici napravili trgovinu sa Uzvišenim Allahom, i ja ih volim svakog pojedinačno.

Volim Hudžedžija

Fars: Kojeg šehida branitelja Harema najviše volite?

Sve ih volim, ali Muhsina Hudžedžija i Ibrahima Hadija te Baboka Nurija dobro poznajem, a najviše volim Hudžedžija i volio bih biti poput njega.

Imam želju postati šehid

Fars: Zašto ste u jednom svom postu tražili od Boga da budete šehid?

Svi ćemo umrijeti i zar ima veće sreće da sa ovog svijeta odemo kao šehidi, jer to je najbolja smrt, šehadet je najveći i najuzvišeniji položaj.

Fars: Šta želite muslimanima svijeta?

Jedinstvo, jedinstvo, jedinstvo!

Nuri Alijev je 2018. godine na evropskom natjecanju u tradicionalnom hrvanju ispod 23 godine – nade – uspio osvojiti III mjesto, u težini od 77 kg.

Isto tako na listi svojih uspjeha ima i titulu vice prvaka na svjetskom natjecanju vojnika godine 2017., iste godine bio je vice prvak na evropskom prvenstvu za mlade sportiste.

Post a Comment

Povezani članci