Ured ajetullaha Sistanija najoštrije osuđuje masakr Kunduz džamije

Share

Ured ajetullaha Sistanija najoštrije osuđuje masakr Kunduz džamije: muslimanske zemlje i međunarodna zajednica napustile su beskućnike u Afganistanu.

Nakon tragedije samoubilačke akcije u Kunduz džamiji i šehadeta i ranjavanja velikog broja šiija, ured ajetullaha Sistanija izdao je saopćenje.

Tekst izjave:

S imenoma Allaha, Svemilosnog Milostivog

Zaista smo Allahovi i zaista se Njemu vraćamo.

Časni i potlačeni narode Afganistana,

Mir vama i Božija milost i blagoslov

Srca punog bola i tuge, osuđujući jučerašnji zločin vjernika Kunduz džamije, izražavam saučešće vama dragim osobama zbog šehadeta i ranjavanja desetina nedužnih vjernika ove džamije. Moleći Svemogućeg Boga za strpljenje i nagradu za ožalošćene porodice i brzo ozdravljenje povrijeđenih.

Sa žaljenjem i nevjericom, vidimo da su muslimanske zemlje i međunarodna zajednica ostavili na cjedilu nevinu afganistansku naciju i praktično dopustili da veći broj nevinih vjernika ove zemlje bude na meti zločinačkih napada ekstremističkih i nemilosrdnih grupa.

U ovim teškim okolnostima, pozivamo vas, dragi naši, da više nego ikada poštujete nacionalno jedinstvo i solidarnost i da pronađete način da zaštitite civile od tiranije i zločina terorističkih grupa, te da poduzmete odgovarajuće mjere kako biste spriječili ponavljanje ovakve katastrofe u džamijama i na javnim okupljanjima.

Molimo Svemogućeg Boga da i dalje podari ponos i čast velikoj afganistanskoj naciji.

  1. rebiul-ewel, 1433.

Ured ajetullaha Sistanija – Nedžef

  • 10 Oktobra, 2021