Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada

Share

Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada

Kao i obično tim g. Trampa ponovo je uspio spaliti najvrijedniji adut koji je mogao iskoristiti kao sredstvo vršenja pritiska protiv Irana, kako bi region i svijet ušli u novu fazu sukoba Irana i Amerike.

Stavljanjem Sepaha – islamske revolucionarne garde – na listu terorističkih grupa, amerikanci su iskopali sebi veću jamu nego li Iranu.

Ko god poznaje situaciju u regionu dobro zna da su sva obraćanja g. Pompea na konferenciji za novinare o Sepahu – Islamskoj revolucionarnoj gardi bili samo propagandi manevri, a to da će naprimjer ovaj američki potez rezultirati pritiskom na Iran ili pak finansijskim ograničenjima Sepaha, je u potpunosti besmisleno, jer amerikanci već godinama drže pod sankcijama ekonomske organizacije vezane za Sepah, a Sepah nema nijedan službeni bankovni račun izvan Irana kojeg bi amerika mogla zamrznuti.

Osim toga, Sepah i Iran su već odavno poduzeli potrebne mjere i korake u slučaju ovakvog scenarija.

Dok su amerikanci odredili sedmicu dana za donošenje svoje odluke, a vjerovatno su samo čekali da se završe izbori u Izraelu kako bi g. Netanjahu tu prednost iskoristio na izborima, možda jedina stvar koju amerikanci nisu uopće očekivali jeste to što je Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti Irana munjevito proglasilo teroristima američke snage prisutne u regionu, i na taj način je nivo sukoba podiglo na veću razinu.

U ovim okolnostima sve američke snage u Perzijskom zaljevu će da se suoče sa poteškoćama, isto tako američke snage u regionu će da naiđu na probleme.

Od sada će iranske snage i njihovi saveznici u regionu prema američkim snagama imati isti onaj pristup koji Iran ima prema IDIŠ-u, i prirodno je da će životi svih američkih vojnika u regionu,  zbog toga što nemaju mogućnost kontakta i koordinacije sa iranskim snagama ili njihovim saveznicima, biti u opasnosti, i može se kazati da će svaka krv američkih vojnika koja u regionu bude prolivena od sada pa nadalje ići na dušu Trampa, njegove vlade i njihovih grešaka.

Predsjednik koji je od trenutka stupanja na vlast pa do danas izmijenio kompletan tim svoga kabineta, a neke članove čak i nekoliko puta, jer ne mogu raditi s njim, ovaj put je donio odluku koja ne samo da direktno utiče na život američkih vojnika u regiji već čak i na američke trgovinske aktivnosti u regionu; zato što od sada čak ni američki trgovački brodovi koji žele ploviti Perzijskim zaljevom nemaju mogućnost kontaktiranja snaga Sepaha koje čuvaju sigurnost Hormoškog tjesnaca, jer u skladu sa američkim zakonom kontakt sa teroristima je protivzakonit, a zbog nepostojanja koordinacije s njima, postoji velika mogućnost suočavanja ili konfiskovanja.

Isto tako, u slučaju da naprimjer američke trupe prisutne u Afganistanu greškom pređu na tlo Irana, više se neće tretirati kao vojnici druge zemlje, već će se sa njima postupati kao sa snagama povezanim sa terorističkim skupinama.

Ovdje treba primiti k znanju činjenicu da pošto su američke snage na iranskoj listi terorističkih grupa, to znači da nije samo Sepah taj koji američke vojnike tretira kao teroriste, već sve iranske oružane snage, od vojske pa čak i do policije će biti dužne da prema američkim snagama postupaju kao prema teroristima.

Dakle mora se sagledati da li je ovo stvarno želja američkog naroda i da li su interesi lobija moći i izraela u americi toliko vrijedni da je Tramp zbog njih spreman dovesti u opasnost živote američkih vojnika i državne interese?

 

https://ir.sputniknews.com/opinion/201904084632858

  • 14 Aprila, 2019