Bogobojaznost bez premca

Autor: Grupa autora
Izvor: Znamenja Upute 1
Share

Bogobojaznost bez premca

Svevišnji Allah kaže:

وَلَا تَمُدَّنَّ عَيْنَيْكَ إِلَىٰ مَا مَتَّعْنَا بِهِۦۤ أَزْوَاجًا مِّنْہُمْ زَهْرَةَ الْحَيَوٰةِ الدُّنْيَا لِنَفْتِنَہُمْ فِيهِ وَرِزْقُ رَبِّكَ خَيْرٌ وَأَبْقَىٰ

Ne pružaj nikako oči svoje na raznovrsnost onoga što smo nevjerujućima Mi, da uživaju, dali života ovosvjetskoga čari, da bismo ih time na kušnju stavili! A opskrba tvoga Gospodara bolja je i vječna! [1] Ebu Umame[2] prenosi od plemenitog Poslanika, s.a.v.a., da je rekao:

عَرَضَ عَلَيَّ رَبِّي لِيَجْعَلَ لِي بَطْحَاءَ مَكَّةَ ذَهَبًا قُلْتُ لَا يَا رَبِّ وَلَكِنْ أَشْبَعُ يَوْمًا وَأَجُوعُ يَوْمًا وَقَالَ ثَلَاثًا أَوْ نَحْوَ هَذَا فَإِذَا جُعْتُ تَضَرَّعْتُ إِلَيْكَ وَذَكَرْتُكَ وَإِذَا شَبِعْتُ شَكَرْتُكَ وَحَمِدْتُكَ.

“Moj Gospodar mi je ponudio da mi zemlju u Mekki pretvori u zlato. Ja sam rekao: “Gospodaru, ja to ne želim, već volim da jedan dan budem sit, a jedan gladan… i kada ogladnim, pred Tobom da vapim i skrušeno tražim i Tebe da spominjem, a i kada budem sit da Tebi zahvaljujem.””[3]

Jednom se Poslanik, s.a.v.a., bio odmarao na hasuri i kada je ustao, vidio je da su se tragovi hasure oslikali na njegovom časnom tijelu. Zamolili su ga: “Dozvoli da ti nabavimo neku prostirku!”, na što je on uzvratio:

مَا لِي وَ لِلدُّنيَا، وَ مَا لِلدُّنْيَا وَ مَا لِي! وَ الَّذِي نَفْسِي بِيدِهِ، مَا مَثَلي وَ مَثلُ الدُّنيَا إِلَّا كَرَاكِبٍ سَارَ في يومٍ صَائِفٍ، فَاسْتظَلَّ تَحْتَ شَجَرةٍ سَاعَةً مِنَ النَّهَارِ، ثُمَّ رَاحَ وَ تَرَكَهَا.

“Šta će meni dunjaluk? Ja sam na ovom svijetu poput jahača koji se kratko zadržava u hladu nekog drveta, a potom odlazi i napušta taj hlad.”[4]

Ibn Abbas je pričao: “Božiji Poslanik, s.a.v.a., je više noći zaredom spavao gladan. Njegova porodica nije imala hranu za večeru. Većinom su koristili ječmeni hljeb.[5] Aiša je rekla: “Poslanikova porodica nikada u jednom danu nije jela dva obroka, a da jedan nisu bile hurme.”[6] Također je rekla: “Kada je Božiji Poslanik, s.a.v.a., napustio ovaj svijet, njegov štit je ostao kod nekog jevreja kao zalog za trideset saa (90 kilograma) ječma.””

Od Enesa ibn Malika se prenosi da je rekao: “Hazreti Fatima je donijela komadić hljeba Božijem Poslaniku i on ju je upitao:

مَا هَذِهِ الكسْرَةُ ؟ قَالَت : قُرْصٌ خَبَزْتُهُ, وَ لَمْ تَطِبْ نَفسِي حَتَّى أَتيتُكَ مِنْهُ بِهذِهِ الْكسرَةِ. فقَالَ رَسُولُ اللهِ، صَلَّى اللهُ عَليهِ وَسَلَّمَ : أَمَا إِنَّهُ أَوَّلُ طَعَامٍ دَخَلَ فَمَ أَبِيكَ مُنْذُ ثَلاثَةَ أَيَّامٍ.

“Fatima, odakle ti ovaj hljeb?” Ona mu je odgovorila: “To je komad kojeg nisam željela pojesti pa sam ga donijela tebi.” Poslanik, s.a.v.a., joj je onda rekao: “Ovo je prva hrana koju je tvoj otac poslije tri dana stavio u usta.””[7]

Kutade prenosi: “Bili smo kod Enesa i čovjek koji mu je pekao hljeb bio je tu. Enes je rekao: “Božiji Poslanik, s.a.v.a., nikada u životu nije jeo svježi hljeb, niti kuhano meso.””[8]

[1] Ta-Ha, 131.

[2] Es'ad ibn Sehl ibn Hunejf ibn Vahib El-Ensari, rođen dvije godine prije preseljenja Božijeg Poslanika, s.a.v.a., na Ahiret, smatra se tabi'inom, umro 100. h. g.

[3] Sunenu-t-Tirmizi, sv. 4, str. 518, hadis br. 2377.

[4] Ibid., hadis br. 2377.

[5] Ibid., str. 501, hadis br. 2360.

[6] Ibid., sv. 5, str. 2371, hadis br. 6090.

[7] Sahihu-l-Buhari, sv. 3, str. 1068, hadis br. 2759.

[8] Et-Tabekatu-l-kubra, Ibn Sa'd, sv. 1, str. 400.

  • 22 Novembra, 2019