Share

Hidžra

U godini Hatidžinog preseljenja Poslanik je izgubio i svog odanog zaštitnika, amidžu Ebu Taliba. Kako je Ebu Talib bio poglavar Kurejša i prvak u Mekki, s takvom ulogom koju je imao među ljudima, dok je bio živ, nevjernici Mekke nisu mogli odvratiti Poslanika od njegovog puta. Njegovim preseljenjem, zlostavljanja i mučenja nevjernika su postala još veća i čak su bili odlučili da ubiju Allahovog Poslanika. Zato su skovali plan po kojem su iz svakog plemena odabrali po jednog čovjeka kako bi svi navečer napali na Poslanikovu kuću i ubili ga. Na taj način bi krivica za ubistvo Poslanika pala na sve članove arapskih plemena i ne bi se mogao optužiti samo jedan od njih.

Upravo one noći kada su nevjernici namjeravali da ostvare svoj plan Uzvišeni Allah je obavijestio Poslanika o ovoj zavjeri i naredio mu da krene prema Jesribu (Medini).

Poslanik je izašao iz Mekke, a hazreti Ali je spavao u njegovoj postelji. Kad su upali u kuću, nevjernici su isukali sablje, ali su umjesto Muhammeda ugledali Alija. Tad su shvatili da je Poslanik otišao.

Nekoliko dana poslije, Poslanik je došao do jedne doline koja se zvala Kuba i nalazila se u blizini Medine, i tu se zaustavio da pričeka Alija koji je s ostatkom poslanikove porodice bio krenuo za njim.

Na putu prema mjestu na kom ih je čekao Muhammed Aliju i Poslanikovoj porodici su dugi put, Sunce koje prži, glad i žeđ oduzeli gotovo svu snagu, a posebno Fatimi koja jedva da je imala osam godina. Pored toga, nekoliko nevjernika iz Mekke, koji su ih pratili, napali su ih. Ali se s velikom hrabrošću suprotstavio nevjernicima da odbrani Poslanikovu porodicu. Jednog je u borbi usmrtio, dok su se ostali razbježali. Napokon, nekoliko dana poslije, uz Allahovu pomoć, nakon što su podnijeli sve teškoće i napore, stigli su do Kuba i susreli se s Poslanikom, a onda skupa krenuli prema Medini. U Medini ih je čekala sigurnost jer se još ranije jedna skupina Medinjana srela s Poslanikom, prihvatili su islam i dogovorili se da će Poslanika, ako dođe u njihov grad, podržavati na svaki način.

  • 23 Februara, 2019