Za vrijeme djetinjstva

Share

Za vrijeme djetinjstva

Hazreti Fatima je djetinjstvo provela u jako teškim uvjetima jer su nevjernici uznemiravali i mučili Poslanika i njegovu porodicu.

Nekolicinu muslimana koji su vjerovali u Poslanika svakog dana su izlagali najtežim mučenjima i svakodnevno bi do male Fatime dopirale žalosne vijesti: “Sumejja je postala šehid. Jasir je ubijen. Bilala su oborili na užareni pustinjski pijesak i na njegova prsa su stavili kamen. Poslanika su zasuli kamenicama i slomili mu zub….” Zlostavljanja neprijatelja su otišla tako daleko da su muslimani bili primorani napustiti Mekku. Nevjernici su se dogovorili da niko od njih nema pravo posjećivati muslimane, čak su zabranili i trgovinu, udaju i ženidbu s njima. Ovaj dogovor su napisali na komadu kože i objesili na zid Kabe.

Muslimani su bili primorani otići iz grada u jednu dolinu koja je kasnije postala poznata kao Ebu Talibova dolina. Tada je Fatima bila mala djevojčica i podnosila je teškoće zajedno s drugom muslimanskom djecom.

Dok ih je u dolini mučila glad, vidjeli su kako mekanski nevjernici, koji su bili oko doline, sprječavaju da se unosi hrana. Fatima je svaki dan bila svjedokom majčine iznemoglosti i gledala je kako zbog posljedica bolesti malo-pomalo nestaje.

Oko tri godine kasnije, po Allahovoj volji, muslimani su napustili dolinu i vratili se u Mekku. Bila je deseta godina po poslanstvu kada je Fatima izgubila svoju požrtvovanu majku i kada je tuga za majkom svom težinom stisnula njeno milo srce.

  • 23 Februara, 2019