Periodi Fatiminog života

Autor: Grupa autora
Izvor: Znamenja Upute 3
Share

Periodi Fatiminog života

Hazreti Zehra je živjela u blagoslovljenom okrilju svoga plemenitog oca Božijeg Poslanika i poštovane majke hazreti Hatidže. Nakon preseljenja majke pa sve do iseljenja (Hidžre) u Medinu pazila je svoga oca. Poput brižne majke iskazivala je ljubav prema njemu. I poslije stupanja u brak sa svojim amidžićem Alijem ibn Ebu Talibom, i dalje je nastavila da živi u ljubavlju ispunjenom okrilju svoga plemenitog oca, Božijeg Poslanika, i u okrilju zaštite novouspostavljene islamske vlasti. Pored svoga oca odano i vjerno se trudila u izvršavanju svojih vjerskih i porodičnih obaveza i odgovornosti, sve dok se bolnim i srceparajućim preseljenjem Poslanika islama, zalaskom blistavog sunca vjerovjesništva i ispuštanjem uzda političkog vođstva novonastale islamske vlasti iz ruku Imama Alija ibn Ebu Taliba nije desila izuzetno velika nesreća. U uslovima u kojima je Ali ibn Ebu Talib na svojim plećima imao odgovornost dovođenja u red te teške i problematične situacije na temeljima vjere držeći se podaleko od plemenskih ili emotivnih pristrasnosti, hazreti Zehra, s.a., mu je bila jedini pomagač i zaštitnik.

Hazreti Fatima je nakon preseljenja svoga cijenjenog oca veoma kratko živjela u sjeni zaštitništva svoga supruga Alija, a.s. Tokom tog perioda podnijela je toliko tuge, žalosti i tegobne muke o kojoj je obaviješten samo Uzvišeni Gospodar, Stvoritelj ljudi i Poznavalac svih tajni skrivenog svijeta.

Stoga mi je palo na pamet da svoje istraživanje o periodima života te velike žene podijelim na sljedeći način:

Prvi period: vrijeme Zehrinog, s.a., djetinjstva pored oca i majke.

Drugi period: nakon preseljenja hazreti Hatidže do stupanja u brak.

Treći period: od sklapanja braka s Alijem ibn Ebu Talibom do preseljenja Božijeg Poslanika.

Četvrti period: nakon preseljenja plemenitog oca do njene bolesti.

Peti period: od oboljenja do šehadeta.

Ovim redom ćemo razmotriti tri prva perioda u trećem odjeljku ovog (tj. drugog) poglavlja. U prvom odjeljku trećeg poglavlja razmatrat ćemo četvrti period njenog života, dok ćemo se u drugom odjeljku trećeg poglavlja posvetiti petom periodu.

  • 25 Januara, 2022