Imam Ali ibn Ebu Talib Emiru-l-mu'minin, a.s.

Share

Imam Ali ibn Ebu Talib Emiru-l-mu'minin, a.s.

 

Imam Ali, mir s njim, prvi Imam, je rođen u Mekki 22. godine prije Hidžre. Majka mu je Fatima, otac Ebu-Talib, a djed Abdulmuttalib. Kada je on rođen Muhammed, s.a.v.a., je već imao svoju porodicu, ali snažene veze sa Ebu Talibovom kućom nisu prestajale. To dijete će rasti uz Muhammeda i postat će mu najodaniji sljedbenik. Uz hazreti Hatidžu on je prvi koji je primio islam. Muhammed, s.a.v.a., mu je povjerio da sakupi njihove srodnike na gozbi, kako bi ih pozvao pokornosti Bogu. Tom prilikom mu je rekao: „Ti si brat moj, povjerenik moj, pomagač moj, nasljednik moj i zastupnik moj nakon mene“.

One noći kada su poricatelji Istine opkolili Poslanikovu, s.a.v.a., kuću, s namjerom da ga ubiju, Poslanik, s.a.v.a., neprimjećen odlazi, a u njegovoj postelji ostaje Ali, a.s.

U Medini Poslanik obznanjuje i provodi bratimljenje iseljenika iz Mekke i pomagača iz Medine. Svakom iseljeniku određuje brata pomagača, a sebe bratimi sa Alijem, a.s. Jedan je od pisara objave. Za njega je Poslanik rekao: „Ja sam grad znanja a Ali je kapija na tom gradu.“

Druge godine po hidžri u skladu sa Poslanikovm voljom hazreti Ali uzima za ženu hazreti Fatimu. Ona će roditi dva sina, Hasana i Husejna, i dvije kćeri, Ummu Kulsum i Zejnebu.

Bio je nazočan u svim ratovima u kojima je Poslanik učestvovao izuzev u bitci kod Tebuka kad mu je naređeno da ostane u Medini kako bi zamijenio Poslanika. Na veličinu njegovog položaja se ukazuje u brojnim kur'anskim ajetima. Prilikom povratka sa Oprosnog hadždža Poslanik, s.a.v.a., ga je zavanično imenovao za svoga nasljednika rekavši:

„Kome sam ja predvodnik tome je i Ali predvodnik.“

Do posljednjeg  dana je bio uz Poslanika, s.a.v.a., a kada je on preselio predvodio je njegov ukop. Nakon Poslanikovog preseljenja bio je odsječen od svih javnih djelatnosti. Zajednica muslimana mu priseže kao halifi 35. godine po Hidžri.

Za vrijeme svoga hilafeta Ali je slijedio Poslanikov put i otpočeo je mnoge reforme što je izazvalo revolt nekih ashaba. Zbog toga je vodio brojne ratove.

Ranjen je u Kufskoj džamiji 40. godine po Hidžri. Od posljedica ranjavanja je ubrzo preselio. Njegov mezar se nalazi u svetom gradu Nedžefu u Irak.

  • 7 Marta, 2019