Preseljenje hazreti Zejnebe, s.a.

Share

Preseljenje hazreti Zejnebe, s.a.

Poslije šehadeta Imama Husejna, a.s., počelo je novo razdoblje u političkom i društvenom životu hazreti Zejnebe, s.a. Dok se brinula o preživjelim članovima porodica  kerbelskih šehida, podnosila  zarobljeništvo u Kufi i Šamu i držala briljantne govore na skupu kod Ubejdullaha ibn Zijada u Kufi i kod Jezida ibn Muavije u Šamu ona je dovela do vrhunca ustanak svoga brata Imama Husejna, a.s. Razotkrila je Jezidovu tiransku vlast i tako mu je suzila prostor djelovanja da je Jezid uz svu svoju šejtansku oholost i gordost pognuo glavu i pokazao žaljenje zbog ubistva Imama Husejna, a.s., i njegovih pomagača.

Hazreti Zejneb, s.a., je nakon povratka u Medinu usljed boli gubitka njoj dragih osoba i beskrajne tuge zbog događaja na Kerbeli iz dana u dan bila sve slabašnija u tijelu. Gubila je svoju snagu. Na koncu je, poslije osamnaest mjeseci i pet dana nakon događaja na Kerbeli preselila u 56. godini života, 15. redžeba, 62. godine po hidžri.

Historičari se ne slažu oko mjesta njenog tužnog preseljenja a samim tim i ukopa njenog čistog tijela. Neki smatraju da je preselila u Medini, neki u Šamu, a neki u Egiptu.

  • 7 Marta, 2019