Islamski svjetonazor

Autor: Murteza Mutahari
Izvor: Čovjek i vjerovanje Monoteistički svjetonazor
Share

Islamski svjetonazor

Islamski pogled na svijet je monoteistički. Monoteizam je u islamu predstavljen na najbolji način. Sa stanovišta islama, Bog nema sličnog, i ništa se ne može usporediti s Njim.

لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ

Ništa i niko nije kao On![1]

Bog je apsolutno neovisan, svima treba On, a Njemu ne treba niko.

يَا أَيُّهَا النَّاسُ أَنتُمُ الْفُقَرَاءُ إِلَى اللَّـهِ ۖ وَاللَّـهُ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ

O ljudi! Vi ste siromasi, Allah vam je potreban! Allah je zbilja neovisan i hvaljen.[2] 

إِنَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

On Znalac svega, svake stvari, je![3]

 وَأَنَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

On zaista sve može.[4]

On je svagdje i ni jedno mjesto nije bez Njega. Isti odnos s Njim imaju i visina neba i dno zemlje. Na koju god stranu da stanemo, stali smo okrenuti prema Njemu.

فَأَيْنَمَا تُوَلُّوا فَثَمَّ وَجْهُ اللَّـهِ

Gdje god da se okrenete, tamo Allahovo lice je.[5]

On je obaviješten i o svim skrivenim pitanjima srca, o mislima koje prolaze kroz um i o namjerama.

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ ۖ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ

A mi smo stvorili čovjeka i znamo sve šta mu šapuće njegova duša! I Mi smo mu bliži od vratne žile kucavice.[6]

U Njemu su sabrana sva savršenstva i čist je i oslobođen svake manjkavosti.

وَلِلَّـهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَىٰ فَادْعُوهُ بِهَا

A Allah najljepša ima imena, zovite Ga njima.[7]

On nije tjelesno biće i ne može se vidjeti očima.

 لَّا تُدْرِكُهُ الْأَبْصَارُ وَهُوَ يُدْرِكُ الْأَبْصَارَ

Oči do Njega ne dosežu, a On do očiju doseže.[8]

Sa stanovišta islamskog monoteističkog svjetonazora, svijet je jedno stvorenje i održava se uz naklonost Božije volje. Ako bi se svijetu na tren oduzela Božija naklonost, nestao bi i iščeznuo.

Svijet nije stvoren kao besmislen, poigravanjem i uzalud. Postoje mudri ciljevi u stvaranju svijeta i čovjeka. Ništa nije stvoreno na krivom mjestu, bez mudrosti i koristi. Postojeći poredak je najbolji i najsavršeniji. Svijet je uspostavljen na pravdi i Istini. Poredak u svijetu utemeljen je na uzrocima i posljedicama te svaku posljedicu treba tražiti u njoj svojstvenom uzroku. Iz svakog uvoda i uzroka treba očekivati samo ishod i posljedicu koji su svojstveni njemu. Božije predodređenje svako biće dovodi u postojanje isključivo putem njemu svojstvenog uzroka. Božije predodređenje jedne stvari isto je što i predodređenje njezinog lanca uzroka.

Božija volja se provodi u svijetu u obliku sunneta, tj. u obliku zakona i univerzalnog načela. Božiji sunneti se ne mijenjaju, a ono što se mijenja – mijenja se na temelju Božijih sunneta. Dobre i loše stvari za čovjeka na Ovom svijetu zavise od njegovog ponašanja u svijetu, načina ophođenja i djelovanja. Dobre i loše strane djelovanja, pored toga što će se na Budućem svijetu vratiti čovjeku u obliku nagrade ili kazne, neće ostati bez odgovora ni na Ovome svijetu. Postepenost i usavršavanje su Božiji zakon i Božiji sunnet. Svijet je kolijevka usavršavanja čovjeka.

Božije predodređenje vlada cijelim svijetom i čovjek je, zahvaljujući predodređenju, slobodan, ima pravo odabira, odgovoran je i upravlja svojom sudbinom. Čovjek posjeduje čast i plemenitost po svojoj biti i dostojan je položaja Božijeg namjesništva. Ovaj i Budući svijet su međusobno povezani. Njihov odnos je kao odnos doba sijanja i doba ubiranja plodova, gdje svako na koncu žanje ono što je posijao. Sličan je odnosu razdoblja djetinjstva sa razdobljem starosti, jer je doba starosti izgrađeno u vremenu djetinjstva i mladalaštva.

 


[1] Eš-Šura, 11.

[2] Fatir, 15.

[3] Eš-Šura, 12.

[4] El-Hadždž, 6.

[5] El-Bekare, 115.

[6] Kaf, 16.

[7] El-A‘raf, 180.

[8] El-En‘am, 103.

  • 9 Decembra, 2019