Scroll to top
Podijeli

Jemen, drugi Vijetnam29. Marta 2019.

Jemen, drugi Vijetnam

Američki pisac Michael Horton u tekstu kojeg je objavio časopis The American Conservative pod nazivom “Saudija gubi rat u Jemenu”, smatra da je Jemen postao primjer Vijetnama za Saudiju i Emirate uprkos agresiji koja dovodi do uništenja.

Pisac ukazuje da su se Saudija i Emirati nadali brzoj pobjedi u Jemenu, ali se to nije desilo, dodajući da je svijet počeo postavljati pitanja o motivima Saudije i Emirata u ovom ratu koji nema nikakvu korist, te je počeo vršiti pritisak na zapadnjake da obustave podršku agresorima.

Pisac misli da je najavljeni cilj intervencije Saudije i Emirata u Jemenu poraz pokreta Ensarullaha, ali ovaj cilj nije ostvaren. Dodao je da čelnici Saudije i Emirata moraju naučiti iz historije Jemena, podsjetivši da su Jemenci porazili Rimljane, Osmanlije i Britanace.

U ovom kontekstu, pisac je iskustvo Saudije i Emirata uporedio sa iskustvom USD-a u Vijetnamu i Afganistanu i objasnio da agresori vode iscrpljujući rat, troše svoje resurse i gube “moralni i politički kredibilitet.”

Pisac je skrenuo pažnju na to da su Saudija i Emirati naoružali oružane skupine i da te skupine imaju veze sa Al-Kaidom, dodajući da su ove politike uzrokovale da Jemen postane prostor za zaračene skupine i nastavio je da je to zbog toga što tajni cilj rata nema veze sa utjecajem Irana, kako Saudija i njeni saveznici tvrde, već je pravi cilj dominacija nad strateškim položajima u Jemenu i nad jemenskim prirodnim resursima, ukazujući i na to da su Saudija i Emirati međusobno u rivalstvu u tome i svaka od njih pokušava podijeliti Jemen na područje svoga utjecaja.

Pisac je ukazao na ono što Saudija radi u jemenskoj provinciji Mehre i rekao: Rijad želi izgraditi liniju naftovoda koja će im omogućiti zaobilazak tjesnaca Hormoz… ali su im se mještani suprotstavili i izašli na proteste protiv izgradnje škole koja bi imala finasijsku pomoć od Saudije i koja bi koristila saudijske udžbenike koje koristi i ISIL, kao što su spriječili i izgradnju saudijske vojne baze u tom mjestu.

https://www.theamericanconservative.com/

Povezani članci