Kultura ili kulture

Autor: Murteza Mutahari
Izvor: Čovjek i vjerovanje Monoteistički svjetonazor
Share

Jedna primordijalna narav – jedna kultura

Nadovezujući se na temu Dvojakost ideologije, treba razmotriti i sljedeće pitanje:

Da li izvorna ljudska kultura ima jedinstvenu suštinu, ili nema jedinstvene kulture već kultura ima narodnu, nacionalnu ili klasnu suštinu?

Da li ono što postoji ili će postojati u budućnosti, jesu kulture, a ne kultura?

Ovo pitanje je također povezano s pitanjem da li se ljudska vrsta koristi jedinstvenom i izvornom nepatvorenom prirodom te da li upravo ta iskonska i jedinstvena nepatvorena priroda daje čovjekovoj kulturi jedinstvenost, ili ne postoji takva priroda, a kulture su izgrađene na temeljima historije, etničkih opredjeljenja, geografskog položaja ili profiterskih staleških naklonosti. Islam, samim tim što u svom svjetonazoru vjeruje u jedinstvenu nepatvorenu prirodu čovjeka, fitret, podržava i jedinstvenu ideologiju i jedinstvenu kulturu.

Jasno je da se samo jedna općeljudska, samo jedna jedinstvena ideologija, samo jedna ideologija zasnovana na nepatvorenoj prirodi čovjeka, a ne ideologija skupine, a ne ona koja je utemeljena na podjeli i rastavljanju ljudi, a ne ideologija zasnovana na ostvarivanju dobiti, može oslanjati na ljudske vrijednosti i može imati ljudski karakter

  • 6 Decembra, 2019