Kurejšije i mučenje vjernika

Autor: Grupa autora
Izvor: Znamenja Upute 1
Share

Kurejšije i mučenje vjernika

Nevjerstvo i mnogoboštvo nisu imali snage da spriječe Poslanika i njegove ashabe da nastave širiti islamsku Poslanicu kao što ni njihovi umovi nisu bili sposobni shvatiti jednoću Boga i zbilju vjerovanja. Sav njihov trud da zaustave ili ocrne Poslanicu bio je uzalud. Nisu imali drugog sredstva do nasilja, nemilosrdnosti i mučenja za borbu protiv sljedbenika nove ideologije. Svako pleme je krenulo protiv muslimana iz svog plemena. Počeli su ih zatvarati, mučiti udarcima, glađu i žeđu, pokušavajući da ih odvrate od njihove vjere i Muhammedove Poslanice. Tako je Umejje ibn Halef izveo Bilala i mučio ga na užarenom pijesku Mekke kada bi ugrijalo u podne,[1] Omer ibn Hattab, udarao je svoju sluškinju dok ne bi ostao bez snage[2] pa bi joj još govorio: “Ja se izvinjavam, ostavio sam te samo zbog umora”,[3] a ogranak Beni Mehzum također je izvelo Ammara, njegovog oca i majku na užareni pijesak i tu su ih mučili. Kada ih je Poslanik, s.a.v.a., prolazeći pored njih, vidio u takvom stanju rekao im je:

صَبْرًا آلَ ياسرٍ مَوعِدُكمُ الجنَّةُ.

“Strpite se, porodico Jasirova, vaše obećano mjesto je Džennet.” Mučenje je trajalo sve dok Sumejja, Ammarova majka,[4] nije postala šehid i tako postala prva žena šehid u islamu.

[1] Es-Siretu-n-nebevijje, sv. 1, str. 317-320; Subulu-l-huda ve-r-rešad, sv. 2, str. 357-361.

[2] Drugi halifa Omer ibn Hattab bio je posebno netrpeljiv prema ženama, što se zna na osnovu toga što je nakon primanja islama više puta u prisustvu Božijeg Poslanika, s.a.v.a., udarao žene, zbog čega bi se Poslanik, s.a.v.a., srdio i sprečavao ga. Preneseno je da je u vrijeme njegovog hilafeta jedna trudnica pobacila od straha kada je iznenada čula da ide Omer. Ili je pak samo koristio silu protiv slabih, kao što su sluškinje i nemoćni muškarci.

[3] Es-Siretu-n-nebevijje, sv. 1, str. 211.

[4] Es-Siretu-n-nebevijje, sv. 1, str. 317-320.

  • 22 Decembra, 2019