Mjesec ramazan – mjesec islama

Share

Mjesec ramazan – mjesec islama

 

U četrdeset i četvrtoj dovi Sahife Sedžadije Imam Sedžad, a.s. mubarek mjesec ramazan, između ostalog, naziva i mjesecom islama:
“I hvala Bogu Koji je odredio među tim putevima Svoj mjesec, mjesec ramazan – mjesec posta, mjesec pokornosti – islama, mjesec čistote, mjesec ispitivanja, mjesec stajanja na molitvi.”

Islam znači predanost Gospodaru i skidanje sa sebe okova svih neispravnih učenja, unutrašnjih i vanjskuh šejtana i neispravnih naklonosti.
Dostoji čovjeku da u ovom blagoslovljenom mjesecu kaže svom Gospodaru da Mu se predaje, potčinjava, da je samo Njegov rob i da se skrašava samo u Njegovom krilu. Iskreni rob treba priznati Milostivom Gospodaru da se ne želi odvajati od Njega i vezati za nekoga mimo Njega.
Takav način predavanja Gospodar je pohvalio u Kur’anu kada je opisao Ibrahima, a.s.:

إِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ قَالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ

I kad njemu naredi Gospodar njegov: “Predan budi!” A on odgovori:”Ja sam predan Gospodaru svjetova!”[1]

Dakle, ramazan je mjesec u kojem se postaje sličan Ibrahimu, a.s. Ako uspijemo sebe učiniti sličnim njemu nećemo se plašiti nemrudā svoga vremena i njihove vatre. Nikakve prijetnje nas neće dovesti u opasnost.

Postoji još jedno tumačenje ovog naziva mjeseca ramazana, a to je da je mjesec ramazan mjesec pomirenja sa Gospodarom. Jedanaest mjeseci provodimo u ljutnji ili zavadi sa Gospodarom, okrećemo Mu leđa, nemarni smo i lijeni. Mjesec ramazan je mjesec kada se trebamo licem okrenuti Njemu, a On neće nikoga odbiti. Zapravo, On žudi i iščekuje da Mu se Njegov rob vrati i pruži ruku pomirenja.
U ovom mjesecu ni jednog grješnika ne treba obuzimati strah, očaj, sumnja… Niko ne treba da se dvoumi imisli da li sa svim svojim grijesima treba da ide na vrata Božije milosti ili ne. Poslanik, s.a.v.a. je rekao:
“Ovaj mjesec vam se okrenuo sa bereketom, rahmetom i magfiretom.”
Kada kažemo da je ovo Allahov mjesec, znači da je mjesec Allaha Koji je Plemenit, Milostiv i Koji mnogo prašta. Ako je Domaćin ovog mjeseca takav onda nema mjesta ne za kakvu sumju i nedoumicu. Tokom historije su bili mnogo grješniji robovi od nas koji su se pomirili sa Gospodarom i On je prihvatio njihove ruke pomirenja.

[1] Bekare, 131.

  • 15 Maja, 2020