Share

Nedovršeni ezan

Kada je Poslanik otišao s ovog svijeta, Fatima je ležala u bolesničkoj postelji, a Ali je sam sjedio pored nje. Bila je puno poželjela svog oca, ali šta je to što bi moglo oživjeti uspomenu na njega i smiriti umorno Fatimino srce? Odjednom se sjetila Bilala: “Jako bih željela čuti ezan Poslanikovog mujezina.”

Poslije Poslanikovog preseljenja, Bilal više nije želio učiti ezan. Bio je ušutio. Međutim, kad je do njega stigla vijest: “Poslanikova kćerka želi da proučiš ezan”, odmah je počeo glasno učiti: “Allahu ekber…” Kad se začuo umilni Bilalov glas u Medini, kao da se u grad vratio život. Čuvši kako Bilal ukuiše, ljudi su se prisjetili Poslanika.

Hazreti Fatima je pažljivo slušala Bilala: “Ešhedu enne Muhammeden resulullah!” Kad je spomenuo ime Muhammedovo, Fatima više nije mogla izdržati. Onesvijestila se. Zavikali su: “Bilale, prekini ezan, prekini! Fatima se onesvijestila” i Bilal je ušutio. To je bio posljednji Bilalov ezan, koji je počet radi Fatime i prekinut radi nje.

قَالَتْ فَاطِمَةُ الزَّهْرَاء عَلَيْهَا السَّلاَمُ : فَجَعَلَ اللهُ … وَ طَاعَتَنَا نِظَاماً لِلْمِلَّةِ، وَ إِمَامَتَنَا أَمَاناً مِنَ الْفُرْقَةِ.

Hazreti Fatima je rekla: “A Allah je učinio (…) poslušnost nama očuvanjem sistema u (vjerskom) društvu, a naše predvođenje sigurnošću od razilaženja.”[i]

[i] Biharul-envar, sv. 29, str. 223.

  • 23 Februara, 2019