Očiti argumenti Alijevog hilafeta II

Autor: Grupa autora
Izvor: Hadž obznane
Share

Očiti argumenti Alijevog hilafeta II

Ali je zaštitnik vjernika

Kada god bi se Poslanik, s.a.v.a., susreo s nekim ko se iz bilo kojeg razloga ne bi slagao s Alijem ili bi se neznalački tužio Poslaniku na njega, on bi mu govorio:

 مَا تُرِيدُونَ مِنْ عَلِيٍّ؟ إِنَّ عَلِيًّا مِنِّي وَ أَنَامِنْهُ وَ هُوَ وَلِيُّ كُلِّ مُؤْمِنٍ بَعْدِي

“Šta želite od Alija, zaista je Ali od mene, a ja od njega, i on je nakon mene zaštitnik svih vjernika.”[1]

Iako riječ velijj (ولى) u arapskom jeziku ima brojna značenja, u ovom hadisu jedino njeno značenje je “zaštitnik, vođa”. Obrati li se pažnja na riječi nakon mene, potvrđuje se ovo značenje, jer ukoliko se s ovom riječi – velijj – misli na onoga koga se voli, prijatelja, pomagača, komšiju i tome slično, to se ne odnosi samo na period nakon poslanikovog života, jer su i za njegovog života ova značenja bila aktuelna u vezi s Alijem.

Rezultati Alijevog zaštitništva u riječima Poslanika, s.a.v.a.

Kada god bi ashabi govorili o Poslanikovom halifi, nasljedniku i vođi islamskog društva nakon Poslanika, on bi, u skladu s nekim hadisima, uzdahnuo i počeo govoriti o rezultatima i koristima Alijevog zaštitništva. Između ostalog bi govorio:

 إِنْ وَلَّيْتُمُوهَا عَلِيًّا وَجَدْتُمُوهُ هَادِيًا مَهْدِيًّا يَسْلُكُ بِكُمْ عَلَى الطَّرِيقِ الْمُسْتَقِيمِ

“Ako budete dali vođstvo Aliju u ruke, vidjet ćete da je upućen i da upućuje, i da vas vodi na putu pravom.”[2] Ili pak:

 أَمَا وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ لَئِنْ أَطَاعُوهُ لَيَدْخُلُنَّ الجَنَّةِ أَجْمَعِينَ أَكْتَعِينَ

“Tako mi Onog u Čijoj ruci je moja duša, budete li mu se pokoravali, ući ćete u Džennet svi skupa.”[3]

Također je Poslanik rekao:

 إِنْ تَستَخْلِفُوا عَلِيًّا ـ وَ لَا أَرَاكُم فَاعِلِينَ ـ تَجِدُوهُ هَادِيًا مَهْدِيًّا يَحْمِلُكُمْ عَلَى المَحَجَّةِ الْبَيضَاءِ

“Ukoliko Alija učinite halifom – a ne vidim da ćete to učiniti – vidjet ćete da je upućeni i uputitelj, onaj koji vodi pravim putem.”[4]

Imenovanje Alijevog hilafeta

Objašnjavajući hadis o Gadiru, rekli smo da se predstavljanje i imenovanje Alija dogodilo Božijom naredbom. Sada ćemo prenijeti predaju iz koje se ova činjenica na lijep način da razumjeti.

Prenosi se od Poslanika, s.a.v.a., da je kazao:

“U noći miradža, kada sam stigao do mjesta krajnje bliskosti i stao pred Boga, On mi se obrati: ‘Muhammede!’ Rekoh: ‘Odazivam se’, pa upita: ‘Jesi li iskušao Moje robove da bi znao koji je od njih kod Mene pokorniji?’ Odgovorih: ‘Bože, najpokorniji od svih je Ali.’ Reče mi tad: ‘Istinu govoriš, Muhammede!

Jesi li sebi odabrao halifu koji će obavljati tvoje obaveze i koji će poučavati Moje robove onom iz Kur'ana što ne znaju?’ pa odgovorih: ‘Bože, Ti odaberi za mene.’ Onda mi reče:

‘Ja sam za tebe odabrao Alija, njega imenuj za svoga nasljednika halifu.’”[5]

Također je rekao:

“Bog je odabrao poslanika za svaki ummet, a za svakog je poslanika imenovao nasljednika. Ja sam poslanik ovog ummeta, a Ali je moj nasljednik.”[6]

 


[1] Faraidus-simtejn, tom I, poglavlje XVI, str. 56, hadis 21; Kenzul-’ummal, tom XIII, str. 135, hadis 34423 i 36425; str. 142, hadis 36444.

[2] Faraidus-simtejn, tom I, poglavlje LII, str. 266, hadis 208; Tarihu Dimešk, tom III, str. 90-94, hadis 1119-1123.

[3] Tarihu Dimešk, tom III, str. 95, hadis 1124; Faraidus-simtejn, tom I, poglavlje LIII, str. 274, hadis 212.

[4] Faraidus-simtejn, tom I, poglavlje LII, str. 265, hadis 207.

[5] Faraidus-simtejn, tom I, poglavlje LII, str. 269, hadis 210.

[6] Ibid., str. 271, hadis 211.

  • 7 Augusta, 2019