Različiti stupnjevi Dženneta

Autor: Muhammed Taqi Misbah Yazdi
Izvor: Savjeti Božijeg poslanika, s.a.v.a., Ebu Zerru, r.a.
Share

Časni Poslanik, s.a.v.a., u vezi s razlikama među džennetskim stupnjevima kazao je:

“O Ebu Zerre, razlika između džennetskih stupnjeva je kao razlika između neba i Zemlje.”

“Stanovnik Dženneta će podići pogled. Vidjet će svjetlost koja je tako jaka da će ga skoro zaslijepiti. Upitat će: ‘Kakva je ovo svjetlost?’”

“Odgovorit će mu se: ‘Ovo je svjetlost tog i tog tvoga brata.’ Onda će on reći: ‘Taj brat? Na Onom svijetu (na Dunjaluku) zajedno smo činili dobra djela. Kako on posta ovako bolji od mene?’”

“Bit će mu rečeno: ‘On je bio bolji od tebe u dobrim djelima.’ Onda će mu se u srce usaditi zadovoljstvo, da bi bio zadovoljan svojim položajem.”

Zanimljivo je da ovom stanovniku Dženneta ne govore da je on imao više djela, nego da su njegova djela bila bolja. Naime, njegova djela su imala veći kvalitet te je u ibadetima i namazu više obraćao pažnju na Boga i njegova iskrenost je bila veća.

Prirodno je da čovjeka obuzme osjećaj kajanja i žalosti kada ugleda da su njegovi prijatelji i oni s kojima je zajedno radio iste stvari prešli ispred njega. Ako čovjek na Ovom svijetu zaostaje za drugima, taj zaostatak može nadoknaditi, ali na Onom svijetu nema prilike za nadoknađivanje. Upravo zbog toga patnja i kajanje na Onom svijetu ubitačniji su od svega drugog. Ipak, i pored postojanja motiva za kajanje kod stanovnika Dženneta, Bog ne dozvoljava da oni budu pogođeni ovim kajanjem za nenadoknadivim. Ovo je skrivena tajna koju nam je teško objasniti.

Sad se postavlja pitanje kako je moguće da stanovnici Dženneta vide da su im prijatelji ispred njih, a da pritom ne budu pogođeni kajanjem i žaljenjem za nenadoknadivim. U vezi s ovim prenesen je alegoričan odgovor Isaa, a.s., iz Biblije po Barnabi. Isa, a.s., je rekao: “Na Ovom svijetu čovjek koji je omalen nikada nema želju da oblači veliku odjeću. Isto tako ni čovjek koji je visok nema želju da oblači kratku odjeću.” Moguće je da iz ove analogije zaključimo da će u Džennetu svako biti zadovoljan svojim nivoom i neće tražiti nivo veći od svoga položaja. Ustvari, položaj koji je postigao smatrat će sebi prikladnim. Kad ugleda da skupina kao što su poslanici, a.s., ima veći položaj od njega, taj položaj će smatrati prikladnim njoj i taj položaj će prepoznati kao odjeću koja je njemu velika.

Stanovnici Dženneta prije smrti i u Berzahu bit će spašeni od prljavština i ružnoća i dostići će nivo savršenstva koji je njima prikladan. Zbog toga će svako doći do odjeće koja je njemu prikladna, Bog će ga učiniti zadovoljnim onim što ima i nakon toga srce će mu biti smireno.

 

 

  • 18 Novembra, 2019